|

Sarkozy traži oslobođenje Ingrid Betancourt

Sarkozy traži oslobođenje Ingrid Betancourt
0
F
FENA
6.12.2007. u 18:47
0
komentara
0

dijeljenja
Sarkozy traži oslobođenje Ingrid Betancourt
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uputio je danas poruku gerilskoj grupi Revolucionarna oružana armija Kolumbije (FARC), u rijetkom radijskom i televizijskom obraćanju jednog šefa države otmičarima, da što prije oslobodi francusko-kolumbijsku državljanku Ingrid Betancourt i ostale taoce.
Sarkozy, koga su u Francuskoj, poslije spektakularnih poteza radi spašavanja bugarskih bolničarki iz Libije i francuskih humanitarnih radnika iz Čada prozvali Zoro, obratio se šefu FARC-a Manuelu Marulandi.

„Sanjam da vidim Ingrid u krugu njene porodice za Božić. U vašoj moći je da taj san pretvorite u javu“, poručio je Sarkozy lideru marksističke gerile.

Sarkozy je proglasio oslobođenje gospođe Betancourt, bivše kolumbijske senatorice i predsjedničkog kandidata, jednim od svojih prioriteta.

„Vi možete da to ostvarite, možete da spasite tu ženu i pokažete svijetu da FARC razumije humanitarne imperative“, poručio je francuski šef države.

U posebnoj poruci taocima, on je rekao da ih Francuska nikada neće zaboraviti.

U Francuskoj se već godinama vodi kampanja na nacionalnom nivou za oslobođenje Ingrid Betancourt, koja već pet godina čami u zatočeništvu. Posteri sa njenim likom su okačeni na zgradama općina širom zemlje.

Nova nada se pojavila posredovanjem predsjednika Venecuele Huga Chaveza, koje je, međutim, prije desetak dana prekinuo kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe.

Chavezova uloga je, međutim, bila korisna zato što je prije sedmicu dana kolumbijska vojska pronašla videosnimak koji je tražio od gerilaca, a koji dokazuje da je Betancourt živa, mada izgladnjela i posustalog duha, poslije teškog, petogodišnjeg zatočeništva u bespuću kolumbijske džungle.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.