Svijet
0

Sarkozy traži od Peresa prekid izgradnje stanova

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je u ponedjeljak svom izraelskom kolegi Shimonu Peresu, koji se nalazi u posjeti Francuskoj, da "sigurnost Izraela" obuhvata i "prekid izgradnje novih naselja".

"Kao prijatelj, mogu vam reći da sigurnost Izraela znači i prekid izgradnje novih naselja", rekao je Sarkozy a navodi ga njegov glasnogovornik David Martinon, nakon razgovora dvojice dužnosnika.

Francuska je u ponedjeljak ujutro osudila nastavljanje izgradnje stanova u jevrejskom naselju na Zapadnoj obali, ocjenjujući da to "nanosi štetu pozdanosti buduće palestinske države".

Sarkozy je uvjerio svog izraelskog gosta da je "sigurnost Izraela neupitna te da je Francuska uvijek na njihovoj strani", rekao je Martinon.

"Moje uvjerenje je jasno, najbolja garancija za sigurnost Izraela jeste stvaranje moderne palestinske države, demokratske i pouzdane, do kraja 2008. Parametri za konačno rješenje su poznati, sve je sada stvar volje", dodao je Sarkozy, a navodi ga Martinon.

Peres je izjavio novinarima da predsjednik Sarkozy "izražava svoje razumijevanje za borbu koju Izrael vodi protiv terorizma".

"On je izrazio svoju nadu da će vidjeti da smo uspjeli uspostaviti dvije države, jednu pored druge s Palestincima", nastavio je Martinon.