Financial Times
0

Sarkozy se "vraća u NATO" i "izdaje De Gaullea"

FENA
Dnevnik Financial Times piše u utorak o planu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da se njegova zemlja, u okviru otopljavanja odnosa s Washingtonom, vrati u zajedničku zapovjednu strukturu NATO-a.

List podsjeća da se prije 43 godine tadašnji predsjednik Charles de Gaulle povukao iz zajedničkoga savezničkog zapovjedništva kako bi pokazao da je Francuska nezavisna od uticaja Amerikanaca.

Danas se pak, Francuzi spremaju preuzeti dva vodeća zapovjedna mjesta u NATO-i, piše Financial Times pozivajući se na razgovor s francuskim ministrom odbrane Herve Morinom, koji kaže da će to nešto pomoći europeizaciji NATO saveza, kao i da će Pariz na taj način skinuti sumnju sa sebe o tome kakve motive gaji u okviru saveza.

List međutim, piše kako je Francuska do sada bila aktivna u okviru NATO-a sudjelujući u svim značajnijim misijama poput onih u Afganistanu, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

To što se sada vraća na zapovjedne položaje pokazuje, međutim, nešto drugo, a to je koliko je moderna Francuska napustila doktrinu De Gaullea, koji još uvijek, piše list, definira francuski nacionalni identitet, a njegova strateška odluka u odnosu na NATO, kako je primijetio bivši ministar Hubert Vedrine, predstavlja kamen-temeljac vanjske i odbrambene politike zemlje.

Upravo zbog toga se danas, zaključuje Financial Times, aktuleni predsjednik Sarkozy pribojava negodovanja – ne ljevice, već desnice, uključujući i njegovu stranku.

Sarkozyjeva popularnost opada, ekonomska kriza postaje sve teža, a pogledi su već uprti u sljedeće predsjedničke izbore. Ako ispadne da je još izdao i De Gaullea, Sarkozyjev politički život mogao bi biti kraći nego što se očekivalo, piše Financial Times.