Francuska
0

Sarkozy razmišlja o ponovnoj kandidaturi za predsjednika

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Nicolas Sarkozy poručio je svom prijatelju da nema izbora nego da traži da se ponovo kandiduje za francuskog predsjednika 2017. godine.

Sarkozy se nije često pojavljivao u javnosti otkako je izgubio na izborima od socijaliste Francoisa Hollandea i dao je samo jednu izjavu, kritikujući politiku svog nasljednika prema Siriji.

"Uzimjući u obzir ktastrofalnu situaciju u kojoj će Francuska vjerovatno biti za pet godina, nemam drugog izbora nego da se kandidujem u 2017. godini, navode novine Le Canard Enchaine Sarkozyjeve riječi nekadašnjem savjetniku i dugogodišmjem ministru poljoprivrede Bruni Le Maireu", prenosi Reuters.

Jedan savjetnik Le Mairea, koji je još poslanik u parlamentu, izjavio je da je tekst u Le Canard Enchaineu nepošten i da se oslanja na političke tračeve.

Sarkozy (57), od maja živi ležernim stilom, odmarajući se u Maroku i u južnoj Francuskoj dok razmatra o svojim idućim koracima nakon više decenija provedenih u politici.

Ukoliko pokuša da se ponovo kandiduje na izborima, Sarkozy bi bio prvi francuski predsjednik koji to nije činio u više uzastopnih mandata.

Njegova supruga, bivši top model Carla Bruni, u međuvremenu se privremeno vratila pjevačkoj karijeri u televizijskim emisijama, godinu dana nakon rođenja kćerke najpoznatijeg francuskog bračnog para.