Svijet
0

Sarkozy: Protiv mene se vodi politički proces

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: EPA)
Nicolas Sarkozy (Foto: EPA)
Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da se francuski pravosudni sistem koristi "u političke svrhe" nakon što je protiv njega pokrenuta zvanična istraga zbog nedopuštenog vršenja utjecaja. U televizijskom intervjuu Sarklozy je negirao da je počinio bilo šta protiv zakona, prenosi BBC.

Kazao je da "groteskni" slučaj proptiv njega ima za cilj da ga ponizi i naškodi njegovom ugledu.

U optužnici se navodi da je Sarkozy pokušao doći do povjerljive informacije od sudije o istrazi nelegalnog finansiranja predizborne kampanje.

Sarkozy je uhapšen u utorak radi ispitivanja - prvi put da je jedan francuski šef države držan u pritvoru.

On se nada da će se ponovo kandidirati za predsjednika na izborima planiranim za 2017. godinu i navodi protiv njega smatraju se udarcem njegovim nadama da se vrati na predsjednički položaj.

Intervju s bivšim predsjednikom, koji je sniman za TV stanicu TF-1 i radio stanicu Europe 1, emitiran je u srijedu navečer.

"Situacija je dovoljno ozbiljna da se poruči francuskom narodu da se dijelovi pravosudnog sistema danas koriste u političke svrhe. Poručujem svima onima koji slušaju ili gledaju ovo da ih nikada nisam izdao i da nikada nisam počnio nijedan čin protiv principa Republike i vladavine zakona", izjavio je Sarkozy.

Kazao je da je "duboko šokiran" istragom i optužio je sindikalnu grupu Syndicat de la Magistrature kako pokušava da ga uništi.

"Sve je učinjeno kako bi mi se prišila reputacija koja nije tačna. U našoj zemlji, koja je zemlja ljudskih prava i vladavine zakona, neke stvari su organizirane. Francuzi trebaju znati koje su to stvari, i trebaju procijeniti slobodno i po vlastitoj savjesti o njima", izjavio je Sarkozy.

On je također izrazio bijes načinom na koji je priveden, tvrdeći kako je "postojala namjera da se ponizi" formalnim pritvaranjem.