Svijet
0

Sarkozy priznaje da je griješio u toku svog mandata

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy priznao je u četvrtak navečer u intervju koji je prenosila televizija da je "nesumnjivo činio greške" u prvoj godini svoga mandata, ali je dodao da su refome nužne za promjene u Francuskoj.

Na pitanje zašto su ankete pokazale pad njegove popularnosti, Sarkozy je izajvio: "Nesumnjivo je da nisam dovoljno objašnjavao i nesumnjivo je da sam i sam pravio greške."

"Da ima razočarenja, da ima očekivanja, da ima problema, teškoća, ne samo da to znam, ja sam se na to pripremio", izjavio je Sarkozy.

On je zatražio da ga se ocjenjue na kraju petogodišnjeg mandata, tvrdeći kako je izabran da provede "promjene koje su zemlji potrebne".

"Imamo težak međunarodni kontekst, što je razlog više da ubrzamo reforme", kazao je Sarkozy.

Prema rezultatima ispitivanja povodom godišnjice prvog kruga predsjedničkih izbora 21. aprila, 72 posto Francuza je nezadovoljno Srakozyjevim radom, a 79 posto ih smatra da se situacija u zemlji nije popravila.

Sarkozy je izabran za predsjednika 6. maja prošle godine s 53 posto glasova birača, u utrci sa socijalističkom kandidatkinjom Segolene Royal. Na toj je dužnosti zamijenio Jacquesa Chiraca.

U razgovoru s novinarima nekoliko francuskih TV-kanala o glavnim pitanjima unutarnje i vanjske politike zemlje francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je, uz ostalo, da je ulazak Balkana u Evropu način da se stabilizira regija.

"Na Balkanu smo imali svjetski rat i uvijek sam smatrao da (zemlje regije) treba da uđu u Evropu kako bi se stabilizirala regija", rekao je Sarkozi odgovarajući na pitanje o tome da li je potreban referendum za buduće proširenje Evropske unije.

U nacrtu zakona o reformi institucija, koji je početkom sedmice usvojila Narodna skupština, isključen je automatski referendum o primanju novih zemalja kandidata u Uniju, i ostavljena je mogućnost da se o tome izjasni parlament.

Sarkozi je rekao da je sporno samo pitanje ulaska Turske u EU i da će za Tursku organizirati referendum ako se to pitanje postavi dok još bude na čelu države.

"Nije isto primiti, naprimjer, Hrvatsku sa 4,4 miliona stanovnika, ili naše prijatelje Švicarce, i Tursku, koja će uskoro imati 100 miliona", rekao je Sarkozy.