Svijet
0

Sarkozy: Prioritet je donošenje pojednostavljenog ugovora za EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u srijedu navečer u Bruxellesu da je dogovor o pojednostavljenom ugovoru umjesto propalog ustava EU-a apsolutni prioritet i jedino moguće rješenje.

"Apsolutni prioritet je da samit EU-a 21. i 22. juna bude uspješan, a bit će uspješan ako se zemlje članice dogovore oko pojednostavljenog ugovora", izjavio je Sarkozy nakon razgovora s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Barroso je sa svoje strane ocijenio da se "stvara konsenzus" oko ideje pojednostavljenog ugovora koji bi zamijenio evropski ustav odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj u proljeće 2005. godine.

"Predsjednik Sarkozy je prvi iznio ideju pojednostavljenog ugovora i danas vidimo da se oko te ideje stvara konsenzus", rekao je Barroso.

Sarkozy je rekao da nije promijenio svoje mišljenje koje je zastupao u predizbornoj kampanji da Turskoj nije mjesto u Evropskoj uniji, prenijela je Hina.

"Vjerujem da Turska nama mjesto u EU i nisam promijenio mišljenje. Ne vidim kako bih kao kandidat za predsjednika mogao imati jedno mišljenje, a kao predsjednik drugo", rekao je Sarkozy, dodajući da sada o tome nema potrebe govoriti jer pitanje Turske nije prioritetno.