Svijet
0

Sarkozy preuzeo dužnost predsjednika Francuske

FENA
Nicolas Sarkozy; Foto: AP
Nicolas Sarkozy; Foto: AP
Nicolas Sarkozy je u srijedu zvanično postavljen za predsjednika Republike Francuske na svečanosti u Jelisejskoj palači u Parizu, s mandatom od pet godina, zamijenivši dosadašnjeg predsjednika Jacquesa Chiraca.

Pedesetdvogodišnji Nicolas Sarkozy je izabran 6. maja sa 53,06 glasova birača, javio je AFP.

"Od danas vi utjelovljujete Francusku", kazao je Sarkozyju predsjednik Ustavnog vijeća Jean-Louis Debre nakon što je podsjetio na rezultate izbora.

Ispaljen je 21 topovski hitac. Sarkozy je tako postao 23. francuski predsjednik i šesti od osnivanja Pete republike 1958. godine.

Prema protokolarnom ritualu, Chirac je prethodno dočekao Sarkozyja na stepeništu ispred Jelisejske palače. Razgovarali su 35 minuta, a tokom razgovora Chirac je je svom nasljedniku predao šifru za upotrebu nukleranog oružja.

Sarkozy je zatim otpratio Chiraca niz stepenice. Dosadšnji predsjednik je postao obični građanin i u automobilu je napustio Jelisejsku palaču u kojoj je proveo 12 godina. Pljeskom ga je ispratilo osoblje te grupa ljudi koja ga je čekala na izlazu.

Nakon što je primio dužnost, Sarkozy je odao priznanje svojim prethodnicima, posebno generalu De Gaulleu, rekavši da je on dva puta služio Francuskoj, dok je Jacquesa Chiraca pohvalio zato što je francuske univerzalne vrijednosti približio cijelom svijetu.

Novi predsjednik Francuske je rekao i da će u francuskom narodu naći hrabrosti za promjenu svijeta i obećao je da ga neće razočarati.

Nicolas Sarkozy je u svome inauguralnom govoru istaknuo i koliko važnosti pridaje radu i poštovanju unutar društvene zajednice - ocijenivši da nikada prije nije postojala tako velika potreba za suprotstavljanjem netoleranciji i rasizmu kao što je to danas.

On je obećao i da će svoju dužnost tokom predsjedničkog mandata obavljati predano, da će braniti identitet i nezavisnost Francuske i da će raditi za Evropu koja će štititi svoje stanovnike.

Predsjednik Sarkozy je završio svoj govor tradicionalnim sloganom "Živjela Republika! Živjela Francuska!"

Sarkozy će odmah danas otputovati u Njemačku na sastanak s kancelarkom Angelom Merkel.

Prvi zadatak novoga francuskog predsjednika bit će imenovanje vlade. Na tome planu je, kako javlja BBC, već uzburkao duhove, posebno unutar vlastite desničarske stranke, zbog tvrdnji da će za ministra vanjskih poslova imenovati istaknutog socijalista Bernarda Kouchnera.