Svijet
0

Sarkozy predvodio odavanje počasti Normanu Maileru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u nedjelju je predvodio one koji su širom svijeta odavali počast američkom književniku Normanu Maileru, koji je umro u subotu. "Nestao je div američke književosti", izjavio je Sarkozy, prenosi BBC.

Mailer koji je dobio dvije Pulitzerove nagrade za "Vojske noći" iz 1968. i "Krvnikovu pjesmu" iz 1979., umro je od zatajenja rada bubrega u 84. godini života.

On je bio poznat po svojoj jetkoj prozi i kao protivnik feminističkog pokreta. Njegovo posljednje djelo "Zamak u šumi" objavljeno je u ovoj godini.

Prošlog je mjeseca podvrgnut operaciji kako bi mu se uklonio ožiljak s plućnog tkiva.

Predsjednica Mailerove izdavačke kuće, Random House, izjavila je: "On je bio jedan od najvećih pisaca našeg vrermena".

"On je bio istinski profesionalac, koji nas je podsticao sa strašću i idejama i šarmirao nas je svojom toplinom i humorom", izjavila je Gina Centrello.

Književnik Gore Vidal opisao je Mailerea kao "interesantnog jer je bio interesentan".

"Otišao sam prije godinu ili dvije kod njega. Bio je u dobroj formi. Obojici nam se nisu dopadale iste stvari u našoj domovini i imali smo o mnogo čemu da pričamo", izjavio je Vidal.

Pisac EL Doctorow izjavio je da je Mailer bio "veliki hroničar našeg vremena".

"Njegov razmetljivi život kao javne ličnosti zapravo je skrenuo ozbiljnu pažnju kritičara s većine njegovog djela. Nadajmo se da će to biti moguće sada", izjavio je on.

Rođen 1923.u New Yerseyu, Mailer je napisao desetine knjiga, pozorišnih komada, pjesama, scenarija i eseja.

Njegovi oštri stavovi o američkom političkom životu, te o ratovima u Vijetnamu i Iraku, isprovocirali su i razbjesnili čitaoce.

Mailerov prvi veliki uspjeh roman "Goli i mrtvi" iz 1948. godine, fiktivno je svjedočanstvo zasnovano na njegim iskustvima iz Drugog svjetskog rata.

"Čovjek koji je išao u čuvenu prezbetarijansku školu u ranim 1920. kasnije je izjavio: 'To je bilo najgore iskustvo u mom životu a ujedo i najdragocjenije. Mogu reći isto za moje vrijeme provedeno u američkoj vojsci", izjavio je on u 2005.

Mailerova djela često su ispunjena nasiljem, seksualnom opsesijom i stavovima koji su žestili feministice.

Oženjen šest puta i otac devetero djece, Mailer je svojevremeno izjavio kako je zabrinut "da će žene osvojiti svijet".

Kritičari su ga smatrali intelektualnom svađalicom i on se često sporio s kolegama književnicima kao što su Truman Capote, William Styron, Tom Wolfe i Norman Podhoretz.

On je kasnije odustao od svojih brojnih starih pozicija ali nikada nije odustao od prava da govori po vlastitom uvjerenju.

Mailer je bio suosnivač Village Voicea, alternativnih novina u New Yorku.