Svijet
0

Sarkozy predložio Atini "novi francusko-grčki savez"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je u petak u Atini "novi francusko-grčki savez", prilikom prve posjete jednoga francuskog predsjednika nakon 25 godina.

"Ispunjava nas osjećaj dubokog prijateljstva", kazao je Sarkozy pred poslanicima grčkog parlamenta Vouli.

"Ta posebna veza između Francuske i Grčke od 1974. godine, od povratka iz egzila Costantina Karamanlisa, nakon mračnih godina, sadržana je u sloganu: Grčka, Francuska, Alijansa", dodao je on.

Bila je to Sarkozyjeva aluzija na povratak u Grčku, nakon pada diktature pukovnika, političara Constantina Karamanlisa, koji je poslije toga izabran u dva navrata za predsjednika, avionom francuske republike koji mu je tada posudio predsjednik Valery Giscard d'Estaing.

Zahvalni Grci su tada skovali slogan "Grčka, Francuska, Alijansa", koji još uvijek živi u ovoj zemlji.

"Danas sam došao da vam kažem kako je ovaj savez više nego ikada realnost. U suočavanju sa svjetskim izazovima, u Evropi, u kojoj nijedna zemlja ne može sama da napreduje, sve što nas približava čini našu snagu. U tom duhu došao sam danas da vam predložim novi savez između nas: Grčka, Francuska, nova alijansa", dodao je on.

Taj novi savez između Francuske i Grčke "dobiva smisao s našom zajedničkom odlučnošću da zajedno izgradimo sutrašnju Evropu".