{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarkozy predložio Atini "novi francusko-grčki savez"

F
6.6.2008. u 15:00
0
0
Sarkozy predložio Atini "novi francusko-grčki savez"
0
Sarkozy predložio Atini "novi francusko-grčki savez"
Foto: Reuters
Predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je u petak u Atini "novi francusko-grčki savez", prilikom prve posjete jednoga francuskog predsjednika nakon 25 godina.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Ispunjava nas osjećaj dubokog prijateljstva", kazao je Sarkozy pred poslanicima grčkog parlamenta Vouli.

"Ta posebna veza između Francuske i Grčke od 1974. godine, od povratka iz egzila Costantina Karamanlisa, nakon mračnih godina, sadržana je u sloganu: Grčka, Francuska, Alijansa", dodao je on.

Bila je to Sarkozyjeva aluzija na povratak u Grčku, nakon pada diktature pukovnika, političara Constantina Karamanlisa, koji je poslije toga izabran u dva navrata za predsjednika, avionom francuske republike koji mu je tada posudio predsjednik Valery Giscard d'Estaing.

Zahvalni Grci su tada skovali slogan "Grčka, Francuska, Alijansa", koji još uvijek živi u ovoj zemlji.

"Danas sam došao da vam kažem kako je ovaj savez više nego ikada realnost. U suočavanju sa svjetskim izazovima, u Evropi, u kojoj nijedna zemlja ne može sama da napreduje, sve što nas približava čini našu snagu. U tom duhu došao sam danas da vam predložim novi savez između nas: Grčka, Francuska, nova alijansa", dodao je on.

Taj novi savez između Francuske i Grčke "dobiva smisao s našom zajedničkom odlučnošću da zajedno izgradimo sutrašnju Evropu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: