Svijet
0

Sarkozy pozvao na stvaranje Unije mediteranskih zemalja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je tokom posjete Maroku stvaranje unije mediteranskih zemalja po ugledu na Evropsku uniju, objavio je u srijedu francuski list "Le Figaro".

U obraćanju marokanskim vlastima u Tangeru, gradu na Gibraltaru na 15 km od Evrope, francuski predsjednik je u utorak pozvao mediteranske narode - od Gibraltara do Tel Aviva, od Istanbula do Marseillea i od Tripolija do Rima da se ujedine u političku uniju.

"Riječ je o odluci presudnoj za čovječanstvo. To je veliki san koji može pokrenuti svijet. Ovdje se odlučuje da li će se vjere sukobiti u najstrašnijem ratu", ocijenio je Sarkozy drugog dana posjete Maroku, u govoru koji je bio ispunjen historijskim primjerima, od antičke Grčke, preko inkvizicije i kolonijalizma.

Sarkozy je ideju o stvaranju unije mediteranskih zemalja iznio još u predsjedničkoj kampanji, nazvavši je jednim od "vizionarskih projekata" koje želi ostvariti za vrijeme svog mandata.

"Vrijeme je da se s politike prijeđe na formiranje osnova unije mediteranskih zemalja", rekao je Sarkozy u Tangeru.

Francuski predsjednik je uporedio svoj san o stvaranju unije mediteranskih zemalja s onim koji su imali osnivači Evropske unije nakon Drugoga svjetskog rata.

Francuska želi da ova unija počne na osnovama "dugoročnog razvoja, na energiji i vodi", rekao je Sarkozy, prenijele su agencije.

Ovu ideju Sarkozy želi ostvariti već iduće godine, zbog čega je pozvao šefove država mediteranskih zemalja da se okupe u Francuskoj u ljeto 2008. godine kako bi se dogovorili o osnovama unije koja podrazumijeva izričitu jednakost između svih država koje u njoj učestvuju.

Francuski predsjednik predviđa da će unija vezivati zemlje Sredozemlja u zajedničkim obrazovnim, zdravstvenim, kulturnim projektima, kao i sigurnosnim i privrednim sporazumima.

On je rekao da na skupu šefova država mediteranskih zemalja 2008. očekuje da tema razgovora bude oko 10 konkretnih projekata saradnje.