|

Sarkozy pozvao na stvaranje Unije mediteranskih zemalja

Sarkozy pozvao na stvaranje Unije mediteranskih zemalja
0
F
FENA
24.10.2007. u 14:43
0
komentara
0

dijeljenja
Sarkozy pozvao na stvaranje Unije mediteranskih zemalja Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je tokom posjete Maroku stvaranje unije mediteranskih zemalja po ugledu na Evropsku uniju, objavio je u srijedu francuski list "Le Figaro".
U obraćanju marokanskim vlastima u Tangeru, gradu na Gibraltaru na 15 km od Evrope, francuski predsjednik je u utorak pozvao mediteranske narode - od Gibraltara do Tel Aviva, od Istanbula do Marseillea i od Tripolija do Rima da se ujedine u političku uniju.

"Riječ je o odluci presudnoj za čovječanstvo. To je veliki san koji može pokrenuti svijet. Ovdje se odlučuje da li će se vjere sukobiti u najstrašnijem ratu", ocijenio je Sarkozy drugog dana posjete Maroku, u govoru koji je bio ispunjen historijskim primjerima, od antičke Grčke, preko inkvizicije i kolonijalizma.

Sarkozy je ideju o stvaranju unije mediteranskih zemalja iznio još u predsjedničkoj kampanji, nazvavši je jednim od "vizionarskih projekata" koje želi ostvariti za vrijeme svog mandata.

"Vrijeme je da se s politike prijeđe na formiranje osnova unije mediteranskih zemalja", rekao je Sarkozy u Tangeru.

Francuski predsjednik je uporedio svoj san o stvaranju unije mediteranskih zemalja s onim koji su imali osnivači Evropske unije nakon Drugoga svjetskog rata.

Francuska želi da ova unija počne na osnovama "dugoročnog razvoja, na energiji i vodi", rekao je Sarkozy, prenijele su agencije.

Ovu ideju Sarkozy želi ostvariti već iduće godine, zbog čega je pozvao šefove država mediteranskih zemalja da se okupe u Francuskoj u ljeto 2008. godine kako bi se dogovorili o osnovama unije koja podrazumijeva izričitu jednakost između svih država koje u njoj učestvuju.

Francuski predsjednik predviđa da će unija vezivati zemlje Sredozemlja u zajedničkim obrazovnim, zdravstvenim, kulturnim projektima, kao i sigurnosnim i privrednim sporazumima.

On je rekao da na skupu šefova država mediteranskih zemalja 2008. očekuje da tema razgovora bude oko 10 konkretnih projekata saradnje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.