Svijet
0

Sarkozy pozvao na ekološku "revoluciju"

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je na zelenu "revoluciju" i predstavio niz poreznih mjera na državnom nivou u oblasti rata protiv globalnog zagrijavanja.

Sarkozy je, u sinoćnjem govoru u Jelisejskoj palači, pozvao na zelenu revoluciju na zatvaranju trodnevne konferencije o zaštiti životne sredine, koja je organizirana u Parizu, obraćajući se skupu koji su činili francuski ministri, učesnici konferencije, kao i gosti iz inozemstva, među kojima su bili bivši potpredsjednik SAD-a Al Gore, Wangari Matai iz Kenije, obojica dobitnici Nobelove nagrade za mir, i Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije.

Francuski šef države je zatražio od Evropske komisije da prouči uvođenje takse za proizvode koji su uvezeni iz zemalja koje ne poštuju protokol iz Kjota o borbi protiv klimatskog zagrijavanja. On je zatražio i smanjenje PDV-a za ekološke proizvode koji poštuju klimu i životnu sredinu.

Sarkozy je tražio od ministra poljoprivrede Michela Barnieua da napravi plan o smanjenju upotrebe pesticida za 50 posto, čija je opasnost poznata, u narednih deset godina, ukoliko je moguće.

"Vrijeme je da razmislimo o izmjenama čitavog sistema", ocijenio je Sarkozy, prema kome "poljoprivrednici nisu jedini odgovorni", već i oni "koji odlučuju i prodaju ove proizvode".

Sarkozy je rekao da neće odustati od nuklearne energije, ali je stavio do znanja da će zamrznuti neke aktivnosti u ovoj oblasti. To se, međutim, ne odnosi na budući reaktor, koji se gradi na sjeverozapadu zemlje.

Francuski predsjednik je rekao da bi "bilo iluzorno" ostati bez nuklearne energije u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, jer bi to značilo da se odustane od privrednog razvoja.

Sarkozy je najavio istraživački program u vrijednosti od milijarde eura u narednih četiri godine za "energije budućnosti i životnu sredinu".

On je najavio i zaustavljanje upotrebe genetski modificiranih organizama dok o ovom pitanju ne da svoj sud stručna komisija do kraja godine.

Jedna od važnih mjera koje su odlučene na kongresu u Parizu je i uvođenje "ekološke takse na nove automobile, koji najviše zagađuju životnu sredinu".

Ovim novcem će se potom finansirati povlačenje starih automobila iz upotrebe, zahvaljujući nadoknadi koja će biti ponuđena za kupovinu novih, ekološki čistih automobila.

Kad su u pitanju ekološke inovacije, Francuska dugo kaska za susjednom Njemačkoj i skandinavskim zemljama pa je Sarkozy suočen s velikim očekivanjima. Nije najavio opći "porez na ugljik" koji traže ekološke organizacije, ali je otkrio niz fiskalnih mjera kojima će kažnjavati zagađivače i jačati borbu protiv stakleničkih plinova.

"Protivim se bilo kojem dodatnom porezu koji bi opteretio kućanstva i tvrtke", rekao je francuski predsjednik.

"Povećanje poreznog opterećenja ne dolazi u obzir".