{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarkozy podržava predsjednika Konga

F
31.10.2008. u 18:01
0
0
Sarkozy podržava predsjednika Konga
0
Sarkozy podržava predsjednika Konga
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ponovio je u petak da daje "punu podršku" predsjedniku Demokratske Republike Kongo Josephu Kabili i izrazio želju da misija UN-a u toj zemlji "obezbijedi sigurnost stanovništva" koje se zbog sukoba na istoku zemlje raseljava i bježi.
Francuski predsjednik, "zabrinut zbog razvoja situacije", održao je u petak ujutro sastanak s premijerom Francoisom Fillonom, ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom, ministrom odbrane Herve Morinom, državnim sekretarom za saradnju Alainom Joyandetom i šefom glavnog vojnog zapovjedništva generalom Jeanom-Louisom Georgelinom, navodi se u saopćenju predsjedništva.

Sarkozy "je ponovio da daje punu podršku predsjedniku Kabili i zatražio da Misija UN-a u Kongu učini sve kako bi obezbijedila sigurnost raseljenog stanovništva i izbjegličkih kampova u regiji Gome, u skladu sa svojim mandatom", javio je AFP.

Sarkozy je "zatražio od Bernarda Kouchnera i Alaina Joyandeta da odmah otputuju u Kongo i prenesu da je Francuska odlučna da se nađe mirno rješenje krize i da pomogne dopremanju humanitarne pomoći raseljenom stanovništvu".

Francusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da Kouchner u petak odlazi u Kinšasu, Gomu i Kigali. Pratit će ga britanski ministar vanjskih poslova David Miliband.

Politički odbor za sigurnost (Cops) koji okuplja ambasadore iz zemalja Evropske unije sastao se u petak u Bruxellesu. Predstavnici 27 zemalja su dali prednost diplomatji u rješavanju krize na istoku DR Konga, ali za sada nisu odlučili da pošalju evropske vojne snage, kako su predložile Francuska i Belgija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: