Francuska
0

Sarkozy odao počast žrtvama zaboravljenog nacističkog masakra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u ponedjeljak je odao počast žrtvama nacističkog masakra iz 1944. koji je dugo bio zaboravljen u udžbenicima historije, u sjeni drugog događaja koji se zbio istoga dana: oslobađanja Pariza.

Dok su saveznici oslobađali francusku prijestonicu od nacista 25. augusta 1944., njemački vojnici u povlačenju masakrirali su 124 od 500 mještana u selu Maille u dolini Loire, oko 250 km prema jugozapadu. Sarkozy je izjavio kako se nadao da će posjetom selu "ispraviti nepravdu", javio je AP.

"Ignorišući tragediju u Mailleu tako dugo, ostajući ravnodušni prema patnjama preživjelih, ostavljajući da sjećanje na žrtve bude izbrisano, Francuska je počinila moralnu grešku", izjavio je Sarkozy.

Jacqueline Hinderscheid (81), koja je izgubila majku i sestru u masakru, izjavila je da je njeno "malo mjesto bilo zaboravljano" svake godine u jeku proslava oslobađanja Pariza.

"Propatili smo zbog toga što masakr nije priznat", kazala je.

Vjeruje se da su masakr i ravnanje sela sa zemljom bili odmazda za akcije Pokreta otpora u regiji, sudeći po lokalnim arhivama. Među ubijenima bilo je 44-ero djece, od kojih je najmlađe bilo samo četiri mjeseca staro.

Njemački istražitelj, tužilac iz Dortmunda Urlich Maass, također je skrenuo pažnju na to zaboravljeno poglavlje Drugog svjretskog rata. Prošlog je mjeseca razgovarao s preživjelima i pretraživao je arhive u okviru svoje istrage masakra.

Nacistički oficir Gustav Schluter osuđen je u odsustvu zbog masakra pred vojnim sudom u Bordeauxu 1952. Maass, koji istražuje slučaj od 2004., izjavio je da je Schluter umro u svom domu u Njemačkoj 1965. godine.

Uloga ostalih vojnika ostala je nejasna, ali bi bilo koji osumnjičeni bio optužen za ubistvo - jer je to jedini zločin iz vremena Drugog svjetskog rata koji nije zastario u Njemačkoj.

Masakr u Mailleu bio je drugi po težini zločin u Francuskoj okupiranoj od nacista. Nijemci su ubili 642 muškarca, žena i djece u Oradour-sur-Glaneu 10. juna 1944., četiri dana nakon iskrcavanja saveznika u Normandiji.