Svijet
0

Sarkozy ocijenio samit G20 "historijskim"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ocijenio je sastanak šefova država i vlada G20 u Washingtonu „historijskim“, ali je priznao da su razgovori s američkom delegacijom bili teški.

„Prvi put su se tako različite zemlje, koje su se okupile u okviru G20, dogovorile o principima, o načinima da reagiraju, o ambicioznom akcionom planu", rekao je u subotu uvečer predsjednik Sarkozy na zajedničkoj konferenciji za štampu s predsednikom Evropske komisije (EK) Joseom Manuelom Barrosom.

Sarkozy je izrazio zadovoljstvo što predsjednik Narodne Republike Kine Hu Jintao nije „ništa blokirao“, da je njegov južnokorejski kolega Lee Myun pak bio „veoma aktivan“, a indijski premijer Mamoan Singh „veoma otvoren za saradnju“.

Francuski predsjednik je u septembru predložio održavanje međunarodnog samita na kome će biti preispitane osnove svjetskog finansijskog sistema, ali se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush dugo premišljao da li da bude domaćin takvog okupljanja.

„Ja sam prijatelj SAD-a, ali ako me pitate da li je bilo jednostavno - nije, nije bilo jednostavno organizirati ovaj samit“, rekao je Sarkozy.

Predstavnici najmoćnijih svjetskih privreda, zemalja čije su ekonomije u usponu i Evropske unije dogovorili su se u Washingtonu da provedu veću kontrolu nad finansijskim tržištima.

„To je historijski (korak) ovdje u SAD-u da američka administracija prihvati da nešto učini po ovom pitanju, dok su sve prethodne američke administracije odbijale da učine pomak“, ocijenio je francuski predsjednik.

Sarkozy je istakao da je jedan od najvećih rezultata samita što su se zemlje G20 dogovorile da je neophodna "koordinirana" svjetska ekonomija kako bi se izbjegla nova kriza.

Članovi G20 su se složili da je potreban širok politički odgovor na međunarodnu finansijsku krizu i da on mora da bude zasnovan na makroekonomskoj saradnji u cilju obnavljanja privrednog rasta.

Državnici su, u završnom dokumentu, međutim, istakli da je potrebno izbjeći, „pretjeranu regularizaciju“ finansijskog sektora, što bi dovelo, prema njima, do kočenja privrednog rasta.

Lideri G20 su odredili rok svojim ministrima finansija da donesu konkretne prijedloge o regularizaciji tržišta do narednog samita, koji treba da se održi 31. marta sljedeće godine.

Predsjednik Sarkozy, čija zemlja do kraja ove godine predsjedava EU, rekao da će sa EK donijeti prijedloge, dok je Barroso je precizirao da će to biti 26. novembra, kako bi ih Vijeće EU razmatralo u decembru.

Sarkozy je istakao da će važna etapa biti naredni francusko-njemački samit u novembru, koji je tražila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Predstavnici sindikata u Francuskoj, koji su među prvima reagirali na domete samita u Washingtonu, ocijenili su da su oni ograničeni jer nema strukturne modifikacije finansijskog sistema, već je ostavljeno da svaka zemlja reagira posebno.

Donijete su mjere za zaštitu finansijskih institucija, ali ne i zaposlenih, ocijenili su sindikati.