Svijet
0

Sarkozy očekuje da će Kaczynski poštovati svoj potpis na Lisabonski ugovor

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u utorak u Parizu da ne može zamisliti da će poljski predsjednik Lech Kaczynski dovesti u pitanje svoj potpis na Lisabonski ugovor.

"Ne mogu zamisliti da predsjednik Kaczynski, koji je stavio svoj potpis na Ugovor, prvo u Bruxellesu, zatim u Lisabonu, dovede u pitanje svoj vlastiti potpis. To je pitanje časti i morala", rekao je Sarkozy uoči radne večere s članovima Europske komisije, organizirane u povodu preuzimanja dužnosti rotirajućeg predsjedništva EU-a.

"Kaczynski je čovjek koji nikada nije izdao svoju riječ i ne sumnjam da će održati svoj angažman", rekao je Sarkozy.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski najavio je u intervjuu objavljenom u utorak u dnevnom listu Dziennik da neće okončati ratifikaciju Lisabonskog ugovora, rekavši da je to besmisleno u trenutku kada su irski glasači odbacili ugovor na referendumu.

"U ovom trenutku pitanje ugovora je besmisleno", rekao je Kaczynski.

Poljski parlament izglasao je u travnju da se ratificira Lisabonski ugovor, ali on treba još potpis predsjednika da bi proces ratifikacije formalno bio okončan.

Odbijanje Kaczynskog da potpiše ugovor ozbiljan je udarac francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju koji si je dao u zadaću da za vrijeme francuskog predsjedništva koje je počelo u utorak pronađe načine kako riješiti situaciju nakon što su Irci 12. lipnja odbili ugovor.