|

Sarkozy: Nova rezolucija UN-a protiv Irana je opravdana

Sarkozy: Nova rezolucija UN-a protiv Irana je opravdana
0
F
FENA
6.12.2007. u 16:47
0
komentara
0

dijeljenja
Sarkozy: Nova rezolucija UN-a protiv Irana je opravdana Foto: Reuters
Nova rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom bi se pojačale sankcije protiv Irana, ostaje opravdana, ocijenio je u četvrtak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, nakon objavljivanja izvještaja američke obavještajne službe koja dovodi u pitanje prijetnju iranskog nuklearnog programa.
Američki predsjednik George W. Bush pozvao je Sarkozyja u srijedu navečer da mu izloži ovaj izvještaj i "nove elemente" koje on sadrži, posebno o aktivnostima vojnog karaktera kojima je Iran pristupao, napisao je on u svom saopćenju.

Sarkozy je rekao da "ako se ovo potvrdi, međunarodna zabrinutost od 2002. o krajnjim ciljevima nuklearnih aktivnosti u Iranu bi bila još pojačana", navodi se u tekstu.

Prema šefu države, "zahtjevi međunarodne zajednice su, dakle, na svom mjestu, opravdani, Iran mora u cijelosti sarađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i prekinuti aktivnosti na obogaćivanju urana, kako to traži Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kroz tri uzastopne rezolucije već godinu i po".

"Odbijanje Irana da to ispoštuje opravdava novu rezoluciju Vijeća sigurnosti s jačim sankcijama", smatra Sarkozy.

Francuska je pooštrila svoj stav prema Iranu nakon izbora Sarkozyja u maju za predsjednika i približila se SAD.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.