Svijet
0

Sarkozy ne podržava Blaira

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy povukao je podršku bivšem britanskom premijeru Tonyju Blairu koji bi mogao postati prvi predsjednik Evropske unije.

Vlada mišljenje da se francuski predsjednik predomislio nakon sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Predsjednika će izabrati vođe zemalja članica Evropske unije.

Izvori bliski predsjedniku su naveli da Sarkozy misli da Blair nije prava osoba za ovu ulogu jer Britanija nije usvojila valutu Evropske unije i nije pristala na Schengensku zonu i slobodno putovanje unutar granica ove zone.

Izvori navode da bi mjesto moglo pripasti trenutnom predsjedniku komisije, Joseu Manuelu Barosou ili premijeru Luksemburga, Jean-Claudeu Junckeru.

Urednik BBC-jevog izdanja Europe, Mark Mardell je izjavio da britanske vlasti ne podržavaju Junckera, za kojeg se tvrdi da je okrenut većim evropskim integracijama. Kako prenosi BBC, britanski premijer Gordon Brown će najvjerovatnije staviti veto na takvu moguću odluku.

Novi predsjednik će zasjedati samitima Evropske unije, izvršavati funkcije trenutnog predsjedništva Vijeća Evropske unije, uz to će se zadržati na rotirajućoj šestomjesečnoj poziciji na čelu vlade Evropske unije, objavljuje BBC.