Svijet
0

Sarkozy namjerava Brazilu prodati podmornice i borbene avione

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u utorak, nakon susreta s brazilskim kolegom Luizom Inaciom Lulom da Silva u Gvajani, da je spreman za "transfer tehnologije kako bi Brazilu mogao prodati podmornice i borbene avione".

"Rekao sam predsjedniku Luli da smo spremni da se jedna od naših podmornica 'scorpene' proizvodi u Brazilu", rekao je Sarkozy na konferenciji za štampu sa svojim kolegom.

"Spremni smo da organiziramo transfer tehnologije kako bi se i helikopteri i borbeni avioni, posebno mislim na 'rafale', mogli proizvoditi u Brazilu", nastavio je on.

Svi ovi projekti spadaju u okvire "globalnog partnerstva" s Brazilom, koje se ne ograničava samo na prodaju vojne opreme, naglasio je Sarkozy.

Prema uredu francuskog predsjednika, to "partnerstvo" bi se moglo konkretizirati u okviru jačanja strateškog partnerstva dvaju zemalja, prilikom posjete Sarkozyja Bazilu krajem godine, tokom samita EU-Brazil.

Dvojica državnika su se sastala u utorak u Saint-Georgesu u Gvajani, na obali rijeke Oyapock, koja označava granicu između dvije zemlje, na sastanku čiji je cilj bio bilateralna suradnja.