Svijet
0

Sarkozy najavio napuštanje samita G20

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zaprijetio je demonstrativninm napuštanjem samita Grupe 20 ako njegove kolege ne pristanu na ideju Pariza da se osnuje nadnacionalno tijelo koje bi regulisalo finansijski sektor, čemu se protive SAD, Velika Britanija i Njemačka, piše danas "Times".

"Nećemo pristati na lažni uspjeh i lijepe riječi bez preuzimanja pravih obaveza" rekli su savjetnici francuskog predsjednika.

List piše da je ova prijetnja Sarkozyja, koji optužuje, kako je rekao svojim ministrima, "anglosaksonce" za ekonomsku krizu, dovela u pitanje čitav samit za koji Washington i London vjeruju da je od ključnog značaja za oporavak globalne privrede.

S druge strane, manje-više je sigurno, završava list, da će na samitu, između ostalog, biti dogovorena veća saradnja između nacionalnih tijela za nadzor finansijskog sektora pa je moguće da Sarkozy zapravo pokušava da stvori situaciju koju će moći da prikaže kao nekakvu svoju pobjedu pred domaćom javnosti.

Koliko je važno da samit, koji počinje za dva dana u Londonu, uspije donekle ilustruje najnoviji izvještaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), u kome se kaže da će do sljedeće godine u 30 najrazvijenih zemalja svijeta svaki deseti radnik biti nezaposlen.

"Financial Times" prenosi ocjenu OECD-a da će u narednih godinu dodatnih 25 miliona ljudi ostati bez posla, te da to predstavlja "najveći i najbrži" rast nezaposlenosti u 30 najbogatijih zemalja svijeta od kraja Drugog svjetskog rata.

OECD prognozira da će privrede najrazvijeniijh zemalja ove godine u prosjeku oslabiti za nešto više od četiri odsto, a da će 2010. godine stopa rasta biti nula odsto, što su uslovi u kojima bi nezaposlenost mogla da se ubrzano pretvori u socijalnu krizu.