Svijet
0

Sarkozy na sudu zbog tvrdnji o nelegalnom finansiranju kampanje

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pojavit će se ove sedmice pred sudom zbog tvrdnji da je primao nezakonite novčane donacije za svoju kampanju 2007. godine od najbogatije žene Francuske.

Liliane Bettencourt, nasljednica kozmetičkog lanca L'Oreal, navodno je povukla više stotina hiljada eura u gotovini sa svog neprijavljenog računa u švicarskim bankama i tako pomogla Sarkozyju da pobijedi na izborima.

Sudija u Bordeauxu Jean-Michel Gentil istražuje tvrdnje da je bivši predsjednik lično primio najmanje jednu novčanu donaciju dok je bio u posjeti Bettencourtovoj u Neuilly-sur-Seineu, bogatom pariskom predgrađu, početkom 2007. godine.

Sudija istražuje da li je Sarkozy osigurao poreske olakšice za Bettencourt nakon što je došao na vlast kako bi joj vratio uslugu.

Sudija je prvobitno htio pozvati Sarozyja da se pojavi na sudu prošlog petka, ali on je bio "nedostupan", zbog čega je odgođeno za ovu sedmicu.

Policija je pretražila dom Sarkozyja i njegove supruge Carle Bruni u julu zbog ovih tvrdnji.

Advokat bivšeg predsjednika kaže da se na osnovu njegovog dnevnika može samo zaključiti da je "nemoguće" da je on tih dana posjećivao Bettencourt.

Bivša menadžerica Bettencourt Patrice de Maistre i bivši Sarkozyjev ministar finansija Eric Woerth su također pod istragom, dok je sudija Gentil ispitivao nekoliko bliskih Sarkozyjevih saveznika.

Francuski mediji pišu da je Sarkozy, osim od L'Oreala, novac nezakonito primao i od svrgnutog libijskog lidera Muamera Gadafija, što je i sam Gadafi tvrdio prije smrti.

Nicolas Sarkozy negirao je sve tvrdnje o nezakonitim radnjama.