Svijet
0

Sarkozy mislio da je francuski Alzas u Njemačkoj

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy napravio je gaf tokom obraćanja skupini farmera u francuskoj graničnoj regiji Alzasu, rekavši da se nalazi "u Njemačkoj".

Sarkozyju se ovo omaklo dok je držao govor u regiji koju je Francuska povratila od Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Sarkozy se brzo ispravio, ali je iz publike stiglo nekoliko zvižduka.

Naime, francuski predsjednik je objašnjavao da namjerava zaštititi prihode lokalnih farmera u govoru u gradu Truchtersheimu, 24 kilometra od granice s Njemačkom.

"Mogu prihvatiti izvrtanje pravila o konkurentnosti od Kine ili Indije, ali ne i od Njemačke. Ne kažem to samo zato što sam u Njemačkoj", rekao je francuski predsjednik. Odmah zatim je dodao: "Nalazim se u Alzasu."

Sarkozy je potom podigao ruku i pokušao da situaciju preokrene u šalu, na što su se prisutni prvo nasmijali, ali su potom neki glasno negodovali, prenio je BBC.

Alzas je povijesna i strateški ključna pokrajina u Francuskoj koju su cijelo 19. i 20. stoljeće prisvajali Nijemci.

Najnoviji gaf zasigurno neće pomoći Sarkozyju kojeg od početka prate kritike kako nije "dovoljno Francuz2. Naime, Sarkozy je mađarskog porijekla s djelom grčke krvi s majčine strane, a supruga Carla Bruni je rođena Talijanka.

Videosnimak novog gafa francuskog predsjednika postao je hit na internetu.