Svijet
0

Sarkozy kupuje predsjednički džet-set

FENA
Veličina je ipak važna, piše u utorak The Times, koji izvještava da Nicolas Sarkozy više ne namjerava da se crveni pred svjetskim liderima dolazeći na međunarodne skupove u svome neuglednome predsjedničkom avionu.

Sramota je očito bila prevelika da bi je francuski predsjednik dalje trpio, piše list, navodeći kako je Airbus A-319 kojim Sarkozy sada leti tek nešto veći od privatnih mlaznjaka koji ga čekaju na pistama svjetskih aerodroma.

Čak i španski i njemački lideri na sastanke dolaze u većim avionima, a da ne govorimo o moćnome Obaminom Boeingu 747-200, piše Times.

Mada neće biti tako veliki kao Air Force One američkog predsjednika, novi Sarkozyjev Airbus A 330-200, bit će bar deset metara duži i dva metra viši od letjelica ostalih evropskih čelnika.

Kupovina polovnog aviona od jedne karipske kompanije i njegovo renoviranje koštat će 176 miliona eura – što je suma dovoljno velika za kritike u Francuskoj da je predsjednikov ego važniji od ušteda u budžetu.

Sarkozyjeve pristalice kažu međutim da je ovakav avion neophodan predsjedniku koji godišnje prelazi više od 300.000 kilometara.

Na raspolaganju će zato uskoro imati luksuznu letjelicu sa salom za sastanke, spavaćom sobom i kupatilom, ali ne i kadom za Carlu Bruni, što su samo glasine, kažu Sarkozyjevi saradnici, a prenosi Times.