Svijet
0

Sarkozy kritizirao ponašanje Vaclava Klausa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kritizirao je u utorak u Strasbourgu antievropske izjave i ponašanje češkog predsjednika Vaclava Klausa, čija će zemlja u januaru preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom.

"Ponekad se čudim nekim izjavama predsjednika jedne velike evropske zemlje", kazao je francuski predsjednik aludirajući na Klausa tokom razgovora s evropskim poslanicima, nakon što je prezentirao izvještaj o polugodišnjem predsjedavanju Francuske EU-om.

Nicolas Sarkozy je žestoko osudio incident između Vaclava Klausa i predsjednika Evropskog parlamenta Hansa-Gerta Poetteringa i delegacija političkih grupa prilikom nedavnog susreta u Pragu, javlja AFP.

"Ne postupa se tako s predsjednikom Evropskog parlamenta. Ne postupa se tako s predsjednicima političkih grupa Evropskog parlamenta niti s evropskim simbolima, ma kakav da je njihov politički angažman", osudio je Sarkozy.

"Bili smo povrijeđeni kada su sve evropske zastave bile skinute sa svih javnih zgrada", kazao je šef francuske države.

"Drago mi je da premijer Mirek Topolanek nije dopustio da ga zavede takvo ponašanje", zaključio je Sarkozy.

Šef češke države se nedavno predstavio kao "evropski disident" i dao do znanja kako ne namjerava stalno podizati evropske zastave za vrijeme predsjedavaja EU-om.