Svijet
0

Sarkozy: Izrael nije sam u borbi protiv iranskih ambicija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy istaknuo je u ponedjeljak, obraćajući se poslanicima Knesseta (parlamenta) u Jerusalemu, da će njegova zemlja uvijek braniti Izrael ako bude ugroženo njegovo postojanje i naglasio da Izrael nije sam u borbi protiv nuklearnih ambicija Irana.

"Nuklearni Iran se ne može tolerirati. Svako ko pokušava uništiti Izrael naići će na francusku blokadu puta", kazao je predsjednik Sarkozy, koga su izraelski poslanici i drugi visoki zvaničnici i gosti dočekali ovacijama.

"Izrael mora znati da nije sam u borbi protiv nuklearnih ambicija Irana", kazao je Sarkozy.

Istovremeno je naglasio da je Francuska posvećena borbi protiv terorizma, ponovivši ono što je rekao na početku posjete da sigurnost Izraela može biti osigurana stvaranjem palestinske države u susjedstvu.

Ocijenio je da je priznanje Jerusalema kao glavnog grada dviju država uvjet za mir, a da "mira neće biti bez rješenja problema palestinskih izbjeglica".

Također je rekao da sporazuma o miru također nema bez trenutnog okončanja širenja jevrejskih naselja i na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu te da Palestinci "imaju pravo na vlastitu državu", dotakavši time najveće nesporazume između dva naroda.

"Budućnost Izraela i Palestinca mora biti izgrađena na praštanju, a ne osveti", rekao je. Obećao je također da će francuski narod uvijek stajati uz Izrael kada je izložen prijetnji, podsjetivši na pogrome i aferu Dreyfus i ocijenivši da nijedna druga zemlja nije izgrađena s tako mnogo bola i nade.

Francuske veze s jevrejskim narodom obogatile su francusku kulturu, rekao je francuski predsjednik, čiji je djed bio grčki Jevrejin. Dvije zemlje, Izrael i Francuska, sada dijele duboko prijateljstvo koje je izdržalo test vremena, rekao je on.

Sarkozy je u nedjelju sa suprugom Carlom Bruni-Sarkozy došao u prvu zvaničnu posjetu Izraelu otkako je u maju 2007. postao predsjednik Francuske.

On je prvi predsjednik te zemlje koji je došao u posjetu Izraelu i palestinskim teritorijama nakon 12 godina. Ujedno je i prvi šef francuske države, poslije Francoisa Mitterranda 1982. godine koji su obratio Knessetu.

Prije obraćanja poslanicima Knesseta na plenarnoj sjednici Sarkozy je obišao Memorijalni centar Yad Vashem u Jerusalemu, u pratnji supruge i predsjednika Izraela Shimona Peresa.

Francuski predsjednik će se u utorak u Betlehemu na Zapadnoj obali sastati s palestinskim kolegom Mahmudom Abbasom.

Novi francuski predsjednik, usprkos zdušnoj podršci Izraelu, nije štedio ni riječi kritike zbog nastavka širenja jevrejskih naselja, označivši ih glavnom preprekom miru u intervjuu za palestinski list "Al-Quds".

Također je apelirao na poboljšanje svakodnevnog života Palestinaca, naglasivši da je to ključ za uspjeh mirovnog procesa, prenijele su agencije.