Francuska
0

Sarkozy i Obama insistiraju na političkoj bliskosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nicolas Sarkozy i Barack Obama su se u subotu u Caenu utrkivali u ljubaznostima i komplimentima hvaleći savršeno slaganje Francuske i SAD-a oko međunarodnih pitanja, ušutkavši tako one koji sugeriraju da njihov osobni odnos nije savršen.

"Možda nikada u historiji naših zemalja SAD i Francuska nisu bile tako bliske kad je riječ o velikim pitanjima i velikim temama", izjavio je francuski predsjednik novinarima nakon razgovora koje je u sitne sate imao sa svojim američkim kolegom.

Nicoals Sarkozy je pred Obamom podsjetio koliko se slaže s njim u vezi s palestinskim i izraelskim pitanjima, koliko je "Francuska potpuno solidarna sa SAD-om oko iranskog nuklearnog pitanja" i koliko su "identični stavovi dviju zemalja o Sjevernoj Koreji.

"Zadovoljstvo je raditi s Barackom Obamom, on zna da je Francuska prijatelj SAD-a", zaključio je on.

Na pitanje zašto tako kratko ostaje u Francuskoj, Barack Obama je rekao: "Ništa ne bih volio više nego provesti jednu sedmicu u Parizu, šetati pored Sene, pozvati svoju suprugu na dobar ručak, otići na piknik u Luksemburški park."

"To je zasada nemoguće", kazao je Obama sa žaljenjem i obećao da će provesti više vremena u Francuskoj kada napusti Bijelu kuću.

"Dobri prijatelji se ne opterećuju simbolima, konvencijama i protokolom", izjavio je američki predsjednik.