Svijet
0

Sarkozy i Brown postavili temelje "prijateljskog sporazuma"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer Gordon Brown postavili su, tokom dvodnevne posjete šefa francuske države Londonu, temelje "prijateljskog sporazuma" dviju zemalja, ali su iznijeli različite stavove o mogućnosti bojkota Olimpijskih igara u Pekingu zbog situacije na Tibetu.

Drugog dana zvanične posjete Londonu, Sarkozy je s Brownom jučer održao prvi bilateralni samit na kome su razmotrene reforme međunarodnih institucija, poput Ujedinjenih nacija, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koje, prema ovoj dvojici evropskih lidera, više nisu u stanju da se suoče sa izazovima globaliziranog svijeta.

Teme susreta bile su i finansijska tržišta i imigracija, prema saopćenju za štampu poslije sastanka.

Sarkozy i Brown su, međutim, istakli različita gledišta o eventualnom bojkotu ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu, poslije okršaja kineske policije s demonstrantima u Tibetu.

Premijer Velike Britanije, zemlje koja organizira Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, rekao je da potpuno odbacuje mogućnost bojkota.

Sarkozy je, međutim, ostavio mogućnost bojkota ceremonije otvaranja, izjavivši da će o tome odlučiti u zavisnosti od situacije na Tibetu.

Sarkozy i Brown potpisali su jučer i sporazum o saradnji u oblasti civilne nuklearne tehnologije, čime je poboljšana šansa francuskih kompanija da dobiju prioritet u tom domenu na tržištu Velike Britanije.

Francuska i Velika Britanija su istakli zajedničke stavove o svim drugim pitanjima o kojima je bilo riječi, poput situacije u Darfuru, globalnih klimatskih promjena i transparentnosti finansijskih tržišta.

Sarkozy je precizirao da se novo "francusko-britansko bratstvo" ne stvara "na štetu partnerskog odnosa s Njemačkom", kako je to protumačio jedan broj analitičara.

Kratka posjeta francuskog predsjednika od 36 sati, prva posjeta šefa francuske države poslije Jacquesa Chiraca 1996. godine, završena je sinoć.