{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarkozy i Brown postavili temelje "prijateljskog sporazuma"

F
28.3.2008. u 16:41
0
0
Sarkozy i Brown postavili temelje "prijateljskog sporazuma"
0
Sarkozy i Brown postavili temelje "prijateljskog sporazuma"
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer Gordon Brown postavili su, tokom dvodnevne posjete šefa francuske države Londonu, temelje "prijateljskog sporazuma" dviju zemalja, ali su iznijeli različite stavove o mogućnosti bojkota Olimpijskih igara u Pekingu zbog situacije na Tibetu.
Drugog dana zvanične posjete Londonu, Sarkozy je s Brownom jučer održao prvi bilateralni samit na kome su razmotrene reforme međunarodnih institucija, poput Ujedinjenih nacija, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koje, prema ovoj dvojici evropskih lidera, više nisu u stanju da se suoče sa izazovima globaliziranog svijeta.

Teme susreta bile su i finansijska tržišta i imigracija, prema saopćenju za štampu poslije sastanka.

Sarkozy i Brown su, međutim, istakli različita gledišta o eventualnom bojkotu ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu, poslije okršaja kineske policije s demonstrantima u Tibetu.

Premijer Velike Britanije, zemlje koja organizira Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, rekao je da potpuno odbacuje mogućnost bojkota.

Sarkozy je, međutim, ostavio mogućnost bojkota ceremonije otvaranja, izjavivši da će o tome odlučiti u zavisnosti od situacije na Tibetu.

Sarkozy i Brown potpisali su jučer i sporazum o saradnji u oblasti civilne nuklearne tehnologije, čime je poboljšana šansa francuskih kompanija da dobiju prioritet u tom domenu na tržištu Velike Britanije.

Francuska i Velika Britanija su istakli zajedničke stavove o svim drugim pitanjima o kojima je bilo riječi, poput situacije u Darfuru, globalnih klimatskih promjena i transparentnosti finansijskih tržišta.

Sarkozy je precizirao da se novo "francusko-britansko bratstvo" ne stvara "na štetu partnerskog odnosa s Njemačkom", kako je to protumačio jedan broj analitičara.

Kratka posjeta francuskog predsjednika od 36 sati, prva posjeta šefa francuske države poslije Jacquesa Chiraca 1996. godine, završena je sinoć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: