Svijet
0

Sarkozy: Francuska će se pridružiti komandi NATO-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Nicolas Sarkozy potvrdio je u utorak da će se Francuska uskoro pridružiti integriranoj vojnoj komandi NATO-a, ali je naglasio da će nuklearna odbrana ostati "striktno nacionalna".

"Nema protivljenja da sudjelujemo u vojnim strukturama NATO-a", izjavio je Sarkozy prezentirajući zaključke iz Bijele knjige o budućnosti francuske odbrane, javio je AFP.

"Francuska je nezavisni saveznik, slobodni partner. Principi koje je u svoje doba postavio general De Gaulle smatram svojim: Francuska će u svim okolnostima sačuvati potpunu slobodu procjenjivanja o slanju trupa u operacije", dodao je on.

"Francuka neće nijedan vojni kontingent staviti pod komandu NATO-a u vrijeme mira. Nuklearna odbrana Francuske će ostati striktno nacionalna, jer je i samo postojanje naše nuklearne odbrane doprinos sigurnosti cijele Evrope", kazao je Sarkozy.

"Na temelju tih principa možemo obnoviti svoju nezavisnost bez rizika da budemo uvučeni u neki rat mimo naše volje", zaključio je Nicolas Sarkozy.

Četrdeset i tri godine nakon što je general De Gaulle izveo povlačenje iz integrirane vojne komande, povratak u nju je posljednji simbolični korak Francuske, jer je ona već prisutna u budžetu i operacijama Alijanse.