Alžirski ministar
0

'Sarkozy došao na vlast zahvaljujući jevrejskom lobiju'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuska je u četvrtak zatražila objašnjenje od Alžira nakon izjave alžirskog ministra za boračka pitanja Mohammeda Sherifa Abbasa da je „jevrejski lobi“ doprinio izbornoj pobjedi predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

"Uzimajući u obzir opravdane emocije koje su izazvale ove izjave, tražimo da razjasnimo alžirsku poziciju", rekla je novinarima u Parizu glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Pascal Andreani.

Quai d'Orsey je u srijedu izjavio da je "iznenađen" izjavama alžirskog ministra, preni.

Andreani je rekla da su ove izjave, citirane u štampi, "iznenađujuće" i da "ne odgovaraju klimi povjerenja u kojoj pripremamo posjetu predsjednika Republike" Ažiru.

Nekoliko dana prije zvanične posjete Sarkozyja Alžiru, predviđene da traje od 3. do 5. decembra, ministar za boračka pitanja je izazvao iznenađenje izjavom da je Sarkozy došao na vlast zahvaljujući "jevrejskom lobiju" među francuskim industrijalcima.

"Vama je poznato porijeklo predsjednika Francuske i znate koje su ga snage dovele na vlast", rekao je alžirski ministar u intervjuu lokalnom dnevnom listu Al-Kabar.

Više antirasističkih organizacija i ličnosti u Francuskoj je osudilo ovu izjavu, koju je prenijela francuska štampa.

Socijalistička partija je zatražila od Sarkozyja da otkaže posjetu, koja je od velike ekonomske važnosti za Francusku i Alžir, dok ne dobije "izvinjenje".

Ovaj gest alžirskog ministra tumači se unutarnjih političkim borbama u Alžiru, u kojima se kandidati islamističkih partija nadaju da će naslijediti teško bolesnog predsjednika Abdelaziza Boutefliku.