Policijska istraga u Austriji
0

Sarajlija glavni svjedok istrage o Al Qaidi

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Opasnost od terorističkih napada pripadnika Al Qaide u zapadnoj Evropi enormna je - zaključili su austrijski istražioci nakon iskaza koji im je u Sarajevu, krajem oktobra 2007. godine, dala osoba koju nedeljnik "News" navodi kao Nihad C.

Citat iz protokola saslušanja Nihada C. glasi: "Prema mojim saznanjima, postoji 280 osoba koje su se prijavile za akcije u inostranstvu. Prioriet su imali njemački državljani i osobe sa prostora Evropske unije."

Austrijske vlasti vode istragu protiv pet osoba za koje se sumnja da su pripadale Al Qaidi i da su bile na obukama u terorističkim kampovima, a portparol državnog tužilaštva u Beču Gerhard Jarosch potvrdio je ove istrage. Više od četiri godine austrijske vlasti vode istragu protiv lica za koja su sumnja da su učestvovala u obuci u terorističkom kampu Al Qaide u Pakistanu. Osumnjičeni pripadaju porodicama pridošlica, trojica njih su i austrijski državljani - piše nedeljnik "News".

Od ovih pet osoba,dvije su učestvovale u borbama u Afganistanu, gdje su najverovatnije ubijene. Jedan osumnjičeni je u zatvoru u Tunisu zbog terorostičkih napada. Jedan se nakon obuke vratio u Austriju i "ponaša se neupadljivo". Za posljednju osobu austrijske vlasti ne znaju gdje se nalazi.

Jarosch objašnjava da se mora razjasniti da li učešće u jednom takvom kampu potpada pod terorizam.Tek onda se, kako je rekao, može reći da li će optužnica biti podignuta ili ne.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Marija Fekter smatra da je učešće u terorističkom kampu - kažnjivo. Međutim, pitanje je kako dokazati to učešće.

A cijela priča počela je da se "odmotava" u Sarajevu krajem oktobra 2007. godine, kada su dva službenika austrijske Savezne službe za Ustavnu zaštitu i borbu protiv terorizma (BVT) saslušala tridesetdvogodišnjeg Nihada C. Povod za saslušanje bilo je šest lica iz Austrije, koja su navodno obučavana za terorističke aktivnosti u jednom kampu Al Qaide na afganistansko-pakistanskoj granici. Nihad C. se pokazao spremnim za saradnju.

Ovaj mehaničar po struci, navodi "News", znao je tačno šta istražitelji žele. U ratu u BiH on je bio član ozloglašene jedinice "El mudžahedin". Kasnije je bio više godina aktivan u Čečeniji. Već u 2001. godini izmjestio je svoje operacije u Afganistan i Pakistan.

Nihad C. je tamo bio aktivan u neposrednom okruženju Hamza Rabija, ranijeg vojnog komandanta Al Qaide, koji je 2005. godine ubijen američkim projektilom.

Nihad C. takođe zna kako se talibani i Al Qaida ophode prema izdajicama. Nakon američkog napada na Rabija odmah je 17 osumnjičenih špijuna na licu mjesta ubijeno na giljotini. Zato je prilikom saslušanja Nihad strahovao. Bio je vrhunski borac Al Qaide, čak se u januaru 2007. godine sastao sa Osamom bin Ladenom.

Rekao je da "želi posebno da istakne da je ovim iskazom njegov život ugrožen". Zatražio je izričito da njegov iskaz "ni pod kakvim uslovima bez odobrenja ne bude upotrijebljen u bilo kom procesu". Istražitelji nisu uslišili njegovu želju. Njegov iskaz, identitet i čak i njegova adresa stana data je "prijateljskim službama" i njemačkim pravosudnim organima.

To je učinjeno zato što je samo njegovim opširnim iskazom moglo da bude omogućeno krivično gonjenje njemačkih i austrijskih boraca Al Qaide. Pri tome, uslijed prava optuženih na uvid u akte, iskaz Nihada C. je njegovim bivšim saborcima odavno poznat.

Nihad C, koga je početkom 2007. godine uhapsila u Pakistanu američka tajna služba i koji je, prema sopstvenim iskazu, bio izložen torturi Pakistanske tajne službe (ISI), otkrio je podatke o svojim saborcima koji su dolazili iz Austrije i Njemačke.

Tako je on u identifikovao Abdulrahmana Huseina - rođenog u Medlingu, mjestu nadomak Beča, koji je u Vaziristanu (regionu na pakistansko-afganistanskoj granici) obučavao borce Al Qaide o eksplozivnim sredstvima.

Husein, čije je ime po rođenju bilo Halil, važio je za "glavu" šestočlane ekipe austrijskog ogranka Al Qaide. Nihad C. je uz to objasnio kako su vršene regrutacije za bombaše samoubice i na koji način su oni bili obučavani. Takođe, rekao je i kako su dospijevali u terorističke kampove, kako su vraćani nazad u zapadnu Evropu i kako se odvijala komunikacija.

Citat iz protokola saslušanja Nihada C. glasi: "Prema mojim saznanjima, postoji 280 osoba koje su se prijavile za akcije u inostranstvu. Prioriet su imali njemački državljani i osobe sa prostora Evropske unije."

"News" podsjeća da je 16. decembra 2005. godine CIA kontaktirala austrijsku Saveznu službu za ustavnu zaštitu i borbu protiv terorizma. Američkim špijunima je "zapela za oko" tajna prepiska elektronskom poštom između Beča i Vaziristana, koju je obavljala Al Qaida.

U ministarstvu unutrašnjih poslova tada je bilo alarmantno stanje, jer se Austrija nalazila neposredno pred predsjedavanjem Evropskom unijom.

Savezna služba za ustavnu zaštitu, Savezna kriminalistička služba i služba za odstranjivanje mina uvela su specijalne smjene.

Na osnovu opširnih istraga Abdulrahman Husein je bio pod istragom kao korisnik sumnjivih e-mail adresa. Brzo je bilo jasno da seHusein od 26. avugusta do 24. oktobra 2005. godine sa još četiri Austrijanaca nalazio u Pakistanu.

Takođe, u njemačkom Karlsruheu 14. februara 2008. godine istražioci pokrajinske kriminalističke službe u Reinland-Faltzu uhapsile su Alema Nasira.

Bio je osumnjičen da pripada Al kaidi i da je u Njemačkoj nabavio novac i preciznu tehniku, regrutovao borce i na afganistansko-pakistanskoj granici završio obuku za rukovanje eksplozivima.

Prema tačkama optužnice njemačkog Generalnog tužilaštva, Nasir je u 2006. godini u kampu Al Qaide "Mir Ali" upoznao ne samo Nihada C. već i Abdulrahmana Huseina.

Saznanja njemačkih vlasti dovela su do zaključka da je Husien obučavao Nasira. Nasir je tamo, pri pokušaju da sačini eksplozivnu napravu, povrijedio ruku.

U oktobru 2007. godine bečko pravosuđe je vodilo je istragu protiv šet Austrijanaca osumnjičenih za terorističke aktivnosti. Na čelu ove grupe se, navodno, nalazio Abdulrahman Husein, a sačinjavali su je i Falsel J., Džamal Udin, Menderes J., Nuredin T. i Mehmet Oe.

Sedma osoba, Austrijanac turskog porijekla, koji je imao ratno ime "Šeih Fatih al Turki" i građansko ime Abdulah M., već je mrtav.

Nihad C. i Šeih Fatih al Turki su se upoznali u terorističkom kampu "Mir Ali". O njemu je Nihad u svom iskazu rekao: "Govorio je dobro bosanski (jezik), budući da je bio veoma blizak osobama iz vjerske zajednice u 12. okrugu. On je bio atletski građen, imao je između 18 i 22 godine, imao je kratku crnu kosu i malu bradu. Nastradao je u maju 2006. godine".