Svijet
178

Sarajku Vildanu će u SAD-u 21 godinu nakon ranjavanja operisati ljekar iz BiH

Klix.ba
Bosanka Vildana Briga, čije je lice unakaženo nakon što je ranjena u proteklom ratu, u južnoj Floridi će biti podvrgnuta operaciji koja će joj promijeniti život. Operisat će je dr. Zoran Potparić, ljekar koji je također porijeklom iz naše zemlje.

Vildana je imala je 11 godina kada joj je eksplozija bombe uništila dio lica 1992. godine.

"Sjećam se da sam vidjela crnu tačku koja je postajala veća", prisjetila se u razgovoru za CBS Miami.

Taj dan je izašla u dvorište da se igra. Granata je eksplodirala i ubila njenog 17-mjesečnog brata i baku. Vildana je izgubila svijest i probudila se u bolnici nekoliko dana kasnije.

"Mislila sam da sanjam jer je sve bilo nerealno. Sjećam se da sam pitala mamu da li je to sve bio san. Rekla mi je da nije i da sam ranjena. Moje lice je bilo puno zavoja. Imala sam pet lomova kostiju i povrede svuda po tijelu. Trpjela sam veliku bol", dodala je.

Nakon toga uslijedio je niz operacija. Iako je imala protetičko oko, ostao joj je veliki ožiljak na čelu i njena očna duplja nije ispravno zacijelila. Preko zajedničkih prijatelja došla je do plastičnog hirurga Zorana Potparića, koji je također iz Sarajeva.

Potparić je u SAD-u od samog početka rata i nikada se nije vratio u BiH. Razvio je svoju karijeru i postao ugledni hirurg. Kada je pregledao Vildanin karton Potparić joj je dao ohrabrujuće vijesti - njeno lice će biti ponovo normalno.

"Ironično je to da sam iste operacije skoro pa rutinski radio prije 25 godina u Sarajevu. Tako je to bilo u ratu", rekao je ljekar Potparić.

Potparić će koristiti Briginu kost iz lobanje za rekonstrukciju očne duplje i pokušat će njeno lice učiniti simetričnijim.

Operacija je planirana za četvrtak, nakon čega će se Vildana vratiti u Sarajevo kako bi dočekala Novu godinu s novim početkom. U SAD se vraća naljeto, kada će uraditi dodatne operacije.