{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevski hotelijeri na slatkim mukama: Traži se krevet viška uoči dolaska pape Franje

Klix.ba
2.6.2015. u 12:37
130
181
Sarajevski hotelijeri na slatkim mukama: Traži se krevet viška uoči dolaska pape Franje
130
Sarajevski hotelijeri na slatkim mukama: Traži se krevet viška uoči dolaska pape Franje
Foto: Klix.ba
Zahvaljujući dolasku pape Franje u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine bi u junu mjesecu mogao imati rekordnu poslijeratnu posjećenost. Hoteli u užem jezgru grada već su popunjeni, a najavljen je dolazak i više od 1.500 predstavnika raznih svjetskih medija.
U Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo itekako imaju razloga za zadovoljstvo jer će u Sarajevo do petka stići desetine hiljada turista kako bi prisustvovali dolasku pape Franje u glavni grad BiH. Vlasnici hotela, hostela i motela zadovoljno trljaju ruke i žale zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.

"Hoteli u gradu Sarajevu su popunjeni za vikend i to više kategorije smještaja. Neki čak tvrde kako bi, da imaju i tri hotela, bez problema popunili sve. Mjesta još uvijek ima u nižim kategorijama smještaja, prenoćištima, hostelima...", kaže za Klix.ba glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić.

Onda dodaje da će veći dio vjernika koji namjenski dolazi na misu na Koševu doći organizovano autobusima i da će isti dan napustiti glavni grad BiH.

"To je najčešća ponuda turističkih agencija u Hrvatskoj koje nude jednodnevni dolazak u Sarajevo. Očekuje se veliki broj novinara i prema nezvaničnim informacijama bit će ih blizu 1.500. Bit će tu i puno zvaničnika", kaže naša sagovornica.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo poručuju da stoje na raspolaganju posjetiteljima i turistima.

Prema najavama, ovaj mjesec bi mogao biti rekordan kada su u pitanju posjete Sarajevu.

"Prva četiri mjeseca su bila odlična. U prva četiri mjeseca bilježimo rast za 16,6 posto noćenja u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine. Imali smo 80.000 turista i 159.000 noćenja", pojašnjava Hadžiefendić-Mešić.

Najviše turista dolazi iz Hrvatske, Turske, Slovenije, Srbije, Južne Koreje, Njemačke, Italije, SAD-a, Austrije i Velike Britanije.

"Dolaze i turisti iz Japana, što je dobar znak da smo ušli u južnoevropsku ponudu i očekujemo još veći broj turista", kaže glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: