Vrijeđao invalide
0

Sarah Palin traži smjenu šefa Obaminog ureda zbog psovanja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin pozvala je američkog predsjednika Baracka Obamu da otpusti šefa ureda Bijele kuće Rahma Emanuela zbog sklonosti psovanju i upotrebe pogrdnog izraza za invalide, izvijestio je u utorak portal vijesti The Huffington Post.

Palin, potpredsjednička kandidatkinja republikanaca iz 2008., u ponedjeljak navečer je na Facebooku objavila svoj zahtjev za smjenu Emanuela. Kao povod je uzela informaciju iz The Wall Street Journala prema kojoj je Emanuel na sastanku u Bijeloj kući nazvao "j...... debilima", liberalne skupine koje su planirale kampanju oglašavanja protiv demokratskih zastupnika zbog zastoja reforme zdravstva.

Palin je ustvrdila da je izraz koji je upotrijebio Emanuel ekvivalent korištenju izraza "Niger" za Amerikance afričkog porijekla, opisujući ga u SAD-u uobičajenim eufemizmom "N-riječ".

Pozivajući Obamu da "pokaže pristojnost" i ukloni Emanuela, Palin navodi kako je njegova nedavna tirada protiv sudionika strateške sjednice "takva snažna pljuska u lice mnogim Amerikancima da predsjednik sebi radi medvjeđu uslugu gledajući kroz prste Emanuelu za njegovu nedavnu bolesnu i uvredljivu taktiku".

O Emanuelovoj opaski nedavno je izvijestio The Wall Street Journal, navodeći da datira iz augusta kada su vođene burne rasprave o reformi zdravstva. Šefa osoblja Bijele kuće, oduvijek poznatog po otrovnom jeziku, WSJ u napisu naziva i "Obaminim Dickom Cheneyjem".

Osim upozoravanja na slabe tačke demokratske administracije, Palin za napad na Emanuela može imati i osobnog razloga jer je njezin najmlađi sin rođen s Downovim sindromom, napominje The Huffington Post.