SAD
0

Sarah Palin službeno odstupila s mjesta guvernerke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivša američka potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin u nedjelju je i službeno odstupila s dužnosti guvernerke Aljaske, 18 mjeseci prije isteka mandata, poručivši u govoru na prigodnom skupu u Fairbanksu da odlazi kako bi "zacrtala novi smjer u interesu Aljaske".

Palin je okupljenim pristašama rekla da je kao guvernerka ostvarila ono što je obećala prije izbora 2006., te da se povlači kako bi izbjegla "neproduktivnu, tipičnu, politički monotonu, posljednju godinu na dužnosti".

Palin je na dužnosti guvernera naslijedio njezin dosadašnji zamjenik Sean Parnell, koji je u nedjelju dao zakletvu.

  • S tom odlukom, sada ću se moći još jače boriti za vas, za ono što je ispravno i za istinu, a nikada nisam mislila da za to treba titula, istaknula je Palin. Svoj govor Palin je uglavnom posvetila uspjesima na dužnosti guvernera, poput pridobijanja parlamenta za velik projekt plinovoda, te pokazanoj fiskalnoj disciplini.

Palin (45), majka petero djece, koja je animirala konzervativnu biračku bazu republikanaca na izborima 2008., kao potpredsjednička partnerica Johna McCaina izazivala je kontroverze od svog stupanja na nacionalnu političku pozornicu, svojim stilom energične narodske političarke, krajnje jednostavnog i izravnog izričaja. Ranije ovoga mjeseca zapanjila je političku javnost u SAD-u neočekivanom objavom da podnosi ostavku, što je potaknulo višednevnu raspravu među političkim analitičarima.

Početkom 2008. guverner s najvišom stopom odobravanja u SAD-u od 68 posto, što je bio jedan od razloga da je McCainov stožer angažira, Palin napušta dužnost uz nepovoljno mišljenje većine Amerikanaca (53 posto), dok 40 posto ima povoljno mišljenje o njoj. Prema ispitivanju The Washington Posta/ABC Newsa od 24. jula, o Palin povoljno mišljenje ima 70 posto republikanaca, 40 posto neovisnih birača i 20 posto demokrata.

Ispitivanje je također pokazalo kako 57 posto Amerikanaca smatra da 'Palin ne razumije složena pitanja', a 54 posto da nije snažan čelnik. Većina od 52 posto ispitanih odgovorila je da je Palin "poštena i vrijedna povjerenja". Iako ona to nije izrijekom najavila u Fairbanksu, većina analitičara očekuje nastavak nacionalnog angažmana Palin u Republikanskoj stranci, uključujući pomoć u kampanji za kongresne izbore u jesen 2010., kao i idućem ciklusu predsjedničkih izbora 2012. godine.