{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saradnja Srbije s Hagom nije potpuna

F
19.2.2009. u 09:34
0
0
Saradnja Srbije s Hagom nije potpuna
0
Saradnja Srbije s Hagom nije potpuna
Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz u srijedu je na sastanku s ambasadorima zemalja članica Evropske unije rekao da je Srbija napredovala u saradnji s Haaškim sudom, ali da saradnja još nije potpuna, prenijeli su beogradski elektronski mediji, pozivajući se na evropske diplomatske izvore u Bruxellesu.
Uoči sastanka ministarskog vijeća EU-a u Bruxellesu predstavnici zemalja članica Brammertza su pitali o saradnji Srbije i Hrvatske s Haaškim sudom.

Na sastanku, koji se očekuje u ponedjeljak, ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a razgovarat će i o zapadnom Balkanu, o saadnji Srbije s Haaškim sudom i njenu prijedlogu o mogućem slanju misije EU-a koja bi ispitala činjenice glede te saradnje.

Po riječima Brammertzove glasnogovornice Olge Kavran, obraćanje glavnog tužitelja veleposlanicima EU-a nije bilo "izvještaj", jer će idući redovni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a biti predstavljen u junu.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić jutros je izjavio kako je uvjeren da će "velik trud u lociranju još dvojice optuženika dati rezultate" te doprinijeti izručenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Više znamo nego do sada, bolje se radi nego se radilo, a je li to dovoljno, teško je reći u ovom trenutku. To su, ipak, stvari koje ne možete predvidjeti i možda sav taj trud neće dati rezultate onda kad ih očekujete", kazao je Ljajić.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je da to ministarstvo sarađuje s akcijskim timom u pronalaženju preostalih dva haaška optuženika.

"Cijela je država ucijenjena zbog Haaškog tribunala i smatramo da što prije treba riješiti to pitanje. Više puta sam isticao da su dobrovoljne predaje najbolji način da završi saradnja s Haaškim sudom", istakao je Dačić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: