Patrijarh Kiril
0

'Saradnja s Vatikanom u odbrani kršćanskih vrijednosti'

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izrazio je nadu da će odnosi Ruske pravoslavne i Rimokatoličke crkve razvijati se u atmosferi uzajamnog povjerenja i saradnje, prije svega, u odbrani i učvršćivanju tradicionalnih kršćanskih vrijednosti u Evropi i svijetu, saopćila je u utorak Moskovska patrijaršija.

Ruski patrijarh je, navodi se u saopćenju, prilikom prijema zvanične delegacije Rimokatoličke crkve u Moskvi u ponedjeljak, rekao da osnova za takvu saradnju treba biti podudaranje pozicija pravoslavaca i katolika u mnogim pitanjima života savremenog društva.

Delegaciju Rimokatoličke crkve predvodio je predsjednik papskog vijeća za podršku kršćanskom jedinstvu kardinal Walter Kasper.

U saopćenju Odjeljenja za vanjske crkvene veze navedeno je da je delegacija predstavnika Svete Stolice čestitala ruskom patrijarhu i predala mu pozdravnu poruku pape Benedikta XVI.

„Iskreno se nadam da ćemo nastaviti sarađivati u traženju puteva razvoja i jačanja komunikacije u Tijelu Kristovu“, naveo je poglavar Rimokatoličke crkve, koji je, kako su prenijeli ruski elektronski mediji, preko Kaspera poslao poklon-uspomenu - pehar za pričešće, odnosno putir, kao "zalog želje za skoro dostizanje pune komunikacije", prenio je Tanjug.

Patrijarh Kiril izabran je za poglavara RPC-a 27. januara na Pomesnom saboru a zvanično je ustoličen na svečanosti u Hramu Krista Spasitelja 1. februara.