SAD
4

Saradnica NSA uhapšena zbog odavanja državne tajne o ruskom uplitanju u izbore

Klix.ba
Reality Leigh Winner
Reality Leigh Winner
Saradnica američke vlade Reality Leigh Winner uhapšena je zbog sumnje da je medijima proslijedila osjetljive obavještajne informacije, piše BBC.

Winner je navodno ukrala klasificirani materijal iz vladinog objekta u saveznoj državi Georgia. Hapšenje je uslijedilo nakon što je američki Intercept objavio dokumente Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) vezane za rusko miješanje u predsjedničke izbore.

Kako prenose mediji, 25-godišnjakinja je uhapšena 3. juna. Radila je kao saradnica Pluribus International Corporationa i bila je uposlenica ispostave NSA-a u Georgiji. Prema optužnici, djevojku se tereti za sakupljanje, prenošenje ili gubitak informacije od velike važnosti za odbranu zemlje.

U dokumentima koje je Intercept objavio stoji, između ostalog, da je ruska vojna obavještajna služba pokušala izvesti cyber napad na najmanje jednog dobavljača softvera za glasanje nekoliko dana prije održavanja izbora u novembru 2016.

Ipak, nema riječi o tome da li su ruski hakerski napadi bili uspješni. Dokumenti koje je Winner navodno proslijedila medijima trebali su biti deklasifikovani tek u maju 2042. godine.

Američki obavještajni organi u više su navrata optužili Moskvu za pokušaj miješanja u posljednje predsjedničke izbore kako bi osigurala pobjedu Donalda Trumpa nauštrb Hillary Clinton.

FBI je otvorio slučaj, u toku je istraga, a u svemu učestvuje i nekoliko komiteta Kongresa SAD-a.

Trump odbacuje mogućnost ruskog miješanja, a cijeli slučaj je nazvao "lažnom viješću".