London
0

Saobraćajni haos zbog štrajka u metrou

FENA
U Londonu je u srijedu bio saobraćajni haos zbog štrajka zaposlenih u metrou.

Stanovnici i posjetitelji Londona gurali su se za mjesto u autobusu, pokušavali uloviti taksi, sjeli na bicikle ili jednostavno obuli udobne cipele i put pod noge. Drugo im nije ni preostalo, jer hiljade zaposlenih u gradskom metrou štrajkuju, prenose agencije.

Zaposleni u londonskoj podzemnoj željeznici traže veće plaće, bune se zbog otkaza i disciplinskih postupaka protiv nekih zaposlenika.

  • Bio sam kod radnika metroa i zahvalio onima koji su se pojavili na poslu i mislim da će im i ljudi biti vrlo zahvalni. Treba demistificirati odbijanje sindikata da se vrate za pregovarački sto, kazao je u srijedu britanskim medijima londonski gradonačelnik Boris Johnson, nakon 12-satnih pregovora i međusobnih prepucavanja s jedne i druge strane.
  • Mi smo, u stvari, postigli dogovor, i potpisali taj komad papira. Poslodavci su rekli kako moraju prekucati sporazum. Čekali smo, a nakon pola sata upavitelj mi je rekao kako je primio telefonski poziv i da ne može više osigurati sporazum. Stvar je vrlo jasna, konce su povukli ili povjerenik za transport ili grad, izjavio je čelnik sindikata Bob Crow.

U međuvremenu milione stanovnika i turista saobraćajni kolaps u Londonu očekuje sljedeća dva dana. Procjenjuje se da će štrajk koštati ekonomiju oko stotinu miliona funti. Najstarijim metroom na svijetu svakoga dana putuje tri i po miliona ljudi.