{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saobraćaj u Kairu i Gizi: Od jahača kamila do luksuznih automobila

17.12.2014. u 22:23
10
60
Saobraćaj u Kairu i Gizi: Od jahača kamila do luksuznih automobila
10
U Kairu, glavnom gradu Egipta, dnevno saobraća dva miliona različitih prevoznih sredstava.
Vozači koji neprestano koriste sirenu u nasumično formiranim kolonama, ceste bez znakova ili bilo kakvih obilježja, česte gužve, konjske zaprege koje usporavaju saobraćaj, jahači na kamilama, pješaci koji po navici prelaze preko ceste... – to je slika prometa u Kairu i Gizi.

Iako saobraćajne nesreće nisu rijetkost i uprkos tome što su brojna vozila oštećena na više mjesta, promet, ukoliko se to gleda sa uskog stanovišta, ipak funkcioniše.

U haosu dva miliona vozila na ulicama se formira neuobičajen saobraćaj, a vozači su navikli na ubacivanja i razna druga snalaženja kao rijetko gdje u svijetu.

"Najviše se voze Lade i Fiati“, kaže jedan od vozača u Kairu, te objašnjava da je to zbog njihove čvrstine i pouzdanosti u različitim uslovima vožnje.

Sasvim uobičajena pojava na lokalnim cestama u Kairu, a pogotovo u Gizi, jeste konjska zaprega koju ponekad pretiču luksuzna vozila vrijednosti više desetina hiljada eura.

Motocikli, bicikli, improvizirana kolica na motorni pogon, trotočkaši... – prevozna su sredstva koja se koriste u ovim gradovima koji čine jedan od najgušće naseljenih dijelova svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: