{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saobraćaj u Kairu i Gizi: Od jahača kamila do luksuznih automobila

17.12.2014. u 22:23
10
60
Saobraćaj u Kairu i Gizi: Od jahača kamila do luksuznih automobila
10
U Kairu, glavnom gradu Egipta, dnevno saobraća dva miliona različitih prevoznih sredstava.
Vozači koji neprestano koriste sirenu u nasumično formiranim kolonama, ceste bez znakova ili bilo kakvih obilježja, česte gužve, konjske zaprege koje usporavaju saobraćaj, jahači na kamilama, pješaci koji po navici prelaze preko ceste... – to je slika prometa u Kairu i Gizi.

Iako saobraćajne nesreće nisu rijetkost i uprkos tome što su brojna vozila oštećena na više mjesta, promet, ukoliko se to gleda sa uskog stanovišta, ipak funkcioniše.

U haosu dva miliona vozila na ulicama se formira neuobičajen saobraćaj, a vozači su navikli na ubacivanja i razna druga snalaženja kao rijetko gdje u svijetu.

"Najviše se voze Lade i Fiati“, kaže jedan od vozača u Kairu, te objašnjava da je to zbog njihove čvrstine i pouzdanosti u različitim uslovima vožnje.

Sasvim uobičajena pojava na lokalnim cestama u Kairu, a pogotovo u Gizi, jeste konjska zaprega koju ponekad pretiču luksuzna vozila vrijednosti više desetina hiljada eura.

Motocikli, bicikli, improvizirana kolica na motorni pogon, trotočkaši... – prevozna su sredstva koja se koriste u ovim gradovima koji čine jedan od najgušće naseljenih dijelova svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: