Svijet
36

Santos: Novac od Nobelove nagrade poklanjam žrtvama sukoba u Kolumbiji

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos objavio je u nedjelju da će novac od Nobelove nagrade za mir, tačnije 925.000 dolara, pokloniti žrtvama sukoba koji potresaju njegovu zemlju više od pola stoljeća.

"Sinoć sam se sastao s porodicom i odlučili smo da doniramo devet miliona švedskih kruna (925.000 dolara) žrtvama", rekao je Santos nakon vjerskog obreda održanog za sve pogođene u oružanom sukobu na sjeverozapadu zemlje, prenosi AFP.

Nobelova nagrada za mir bit će uručena 10. decembra u Oslu.

Norveški Nobelov komitet nagradio je Santosa za "odlučne napore za okončanje građanskog rata u zemlji koji traje više od 50 godina".

Ovaj komitet je ocijenio da nagrada treba gledati i kao "posvetu kolumbijskom narodu kojeg, uprkos velikim mukama i zlostavljanjima, nije napustila nada u pravedni mir, kao i svim stranama koje su doprinijele mirovnom procesu".

Predsjedavajuća Norveškog Nobelovog komiteta Kaci Kullmann Five u obrazloženju je navela da "činjenica da je većina glasača (na referendumu) rekla 'ne' mirovnom sporazumu ne mora da znači da je mirovni proces mrtav".

U prvom reagiranju, Santos je rekao da će Nobelova nagrada za mir biti "veliki poticaj" naporima Kolumbijaca da stignu do mira.

"Poruka je da treba da ustrajemo i stignemo do kraja ovog rata. Veoma, veoma smo blizu, treba samo još malo da se potrudimo. Ovo (nagrada) će biti veliki poticaj da se stigne do tog kraja i započne izgradnja mira u Kolumbiji", kazao je Santos, u intervjuu koji je dao Nobelovoj fondaciji.