Izneseni podaci
39

Šansa za smrtnost od koronavirusa povezana sa starošću pacijenta

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zdravstveni zvaničnici su u Kini objavili prvi veliki izvještaj o koronavirusu i o tome da se stopa smrtnosti povećava s godinama. Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti radio je na njegovoj izradi i u istraživanju je bilo uključeno 72.314 zdravstvenih kartona pacijenata.

World Economic Forum je objavio da su se analizirala i 44.672 potvrđena slučaja zaraze od 11. februara 2020., s područja kontinentalne Kine. Od ukupnog broja potvrđenih evidentirano je 1.023 slučaja sa smrtnim ishodom i riječ je o stopi smrtnosti od 2,3 posto.

Također, u ovom radu je utvrđeno i to da se stopa smrtnosti postepeno povećava s godinama. Naprimjer, među djecom mlađom ili starijom od devet godina nije bilo nije bilo smrtnih ishoda, dok su oni zabilježeni među osobama starih između 10 i 39 godina i taj procenat je iznosio 0,2 posto.

Foto: Statista
Foto: Statista

Stopa smrtnosti je povećana na 3,6 posto kod osoba starosti između 60 i 69 godina, a 8 posto kod onih koji imaju od 70 do 79 godina. Najveći procenat, od 14,8 posto zabilježen je kod osoba koje imaju 80 i više godina.

Također i osobe koje su ranije imale ili imaju određene zdravstvene dijagnoze i bolesti, izložene su većem riziku, a pogotovo kardiovaskularni bolesnici, dijabetičari i osobe s visokim krvnim pritiskom kao i hroničnim respiratornim bolestima. Kod ovakvih kategorija zabilježena je veća stopa smrtnosti od prosječne.

Navedeno je i to da su muškarci podložniji zarazi koronavirusom i da je kod njih zabilježeno više smrtnih slučajeva nego kod žena, a riječ je o stopi smrtnosti od 2,8 posto u odnosu na 1,7 posto.