Premijerka Finske
2

Sanna Marin u stranci nakon izbora dočekana sa cvijećem: Ostvarili smo uspjeh iako nismo prvi

V. K.
Sanna Marin u štabu SDP-a (Foto: EPA-EFE)
Sanna Marin u štabu SDP-a (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Finske Sanna Marin oglasila se nakon parlamentarnih izbora u ovoj državi te se osvrnula na poziciju SDP-a koji je zauzeo treću poziciju nakon 100 posto prebrojanih glasova.
U prvom obraćanju nakon izbora, Marin se zahvalila biračima te je poručila kako je SDP, pored toga što je osvojio treće mjesto, ostvario dobar rezultat.

"Povećali smo podršku i broj mjesta u parlamentu. To je zaista dobar uspjeh iako nismo završili prvi. Čestitam i ostalim pobjednicima izbora. Partiji nacionalne koalicije i Finskoj stranci. Proslavit ćemo rezultat sa najbližim prijateljima", rekla je Marin.

Inače, finski mediji su posebnu pažnju posvetili individualnom uspjehu Sanne Marin na ovim izborima. Naime, aktuelna premijerka dobila je 35.623 glasa što je drugi najveći broj nakon Riikke Purre, predsjednice Finske stranke.

Prvi put kada je izabrana u parlament 2015. godine, Marin je dobila 10.911 glasova, dok je 2019. godine osvojila 19.088 glasova.

Prema zvaničnim podacima, izlaznost na izborima bila je 71,9 posto, a kao što su pokazali i preliminarni rezultati, desničarske strane zabilježile su veliki rast.

Naime, Partija nacionalne koalicije koja sebe ideološki svrstava u desni centar osvojila je najveći broj glasova te će u novom sazivu parlamenta imati 48 pozicija. Za razliku od prethodnog izbornog ciklusa 2019. godine, stranke je zabilježila rast od 10 pozicija.

Druga stranka po veličini u finskom parlamentu bit će Finska stranka, desničarska partija koju predvodi Riikka Purra. Oni su u odnosu na 2019. godinu osvojili sedam više pozicija te će u novom sazivu imati 46 mjesta.