Nema izlaska bez nužde
12

Sankt Peterburg uveo oštre mjere izolacije: Drugi ruski grad djelimično zatvoren

Dž. L.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je Moskva uvela oštre mjere kućne izolacije, to isto je sada uradio i ruski grad Sankt Peterburg zabranivši stanovništvu kretanje i izlazak iz kuće bez prijeke nužde.
Guverner Sankt Peterburga Aleksander Beglov predstavio je nove mjere u ponedjeljak navečer, slijedivši rusku prijestolnicu. Podsjećamo, grad na obali zaliva Baltičkog mora je drugi najveći grad u Rusiji sa 5,4 miliona stanovnika. U njegovoj okolini gdje živi još 1,9 miliona ljudi također su uvedena stroga ograničenja, piše Russia Today.

Pravila kućne izolacije u Sankt Peterburgu su slična onima u Moskvi. Stanovnicima je zabranjeno da napuštaju svoje domove, osim u hitnim slučajevima kada im treba medicinska pomoć, bez ozbira na njihovu starosnu dob. Oni mogu izaći do najbliže apoteke i trgovine po najnužnije namirnice.

Onima koji ne mogu raditi kod kuće bit će dozvoljen odlazak za posao. Vlasnici kućnih ljubimaca mogu šetati svoje životinje samo na udaljenosti od 100 metara od njihove kuće ili zgrade u kojoj žive. I dalje se svima preporučuje da na javnim mjestima drže distancu od najmanje 1,5 metar.

Ruski premijer Mihail Mišustin pozvao je sve ruske regije da provode slične mjere samoizolacije kao one u glavnom gradu. Također je u narednim danima najavljeno uvođenje jakih mjera kontrole kada će se pametnim tehnologijama provjeravati oni koji ne poštuju stroge mjere izolacije.