|

'Sankcije su pojačale naše samopouzdanje'

'Sankcije su pojačale naše samopouzdanje'
0
F
FENA
23.12.2008. u 11:54
2
komentara
0

dijeljenja
'Sankcije su pojačale naše samopouzdanje' Foto: Reuters
Nove sankcije Vijeća sigurnosti UN-a protiv Irana zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa osnažile su samopouzdanje zemlje, izjavio je u utorak iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad.
"Sankcije naših neprijatelja su nelegalne i rezultat su animoziteta prema Iranu, a njihov pristup dovest će jednog dana do nepovjerenja prema kolonijalnim i imperijalističkim silama", izjavio je Ahmadinedžad na zajedničkoj konferenciji za novinare u Teheranu s gostujućim malezijskim premijerom Abdullahom Ahmadom Badawijem, javila je DPA.

Vijeće sigurnosti UN-a dosad je objavilo tri rezolucije sa sankcijama protiv islamske republike, koje uključuju finansijske sankcije i zabrane putovanja nakon što je Iran odbio ukinuti svoj program obogaćivanja urana.

"Iranski narod pretvorio je sankcije u priliku za napredak, a sankcije su samo osnažile naše samopouzdanje", izjavio je iranski predsjednik.

Ahmadinedžad je nekoliko puta naglasio da UN-ove sankcije ne uznemiravaju Iran i da zemlja neće odustati od svojih nuklearnih aktivnosti, uključujući kontroverzni program obogaćivanja urana.

Obogaćeni uran osnova je za proizvodnju nuklearnog goriva, ali se može iskoristiti, ako se obogati do visokog stepena, i za proizvodnmju nuklearnog oružja.

Iran insistira da je njegov nuklearni program isključivo namijenjen miroljubivim svrhama i tvrdi da provodi civilni nuklearni program, uključujući i obogaćivanje urana, kao svoje legitimno pravo u okviru Sporazuma o nuklearnom neširenju.

Zapad, međutim, sumnja da bi Iran mogao koristiti istu tehnologiju za tajni vojni program i postati prijetnja Bliskom istoku i regiji Perzijskog zaljeva.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...