EU
0

Sankcije Iranu mogu zatvoriti jedno plinsko polje BP-a

FENA
Nove sankcije koje će Evropska unija uvesti Iranu zbog njegovog nuklearnog programa vjerojatno će dovesti do zatvaranja jednog plinskog polja u Škotskoj, koje je u zajedničkom vlasništvu Irana i britanske energetske grupacije British Petroleum (BP), saopćili su u utorak dužnosnici EU-a.

Očekuje se da će sankcije biti ozakonjene u srijedu, zbog čega bi moglo biti zatvoreno nalazište plina "Ram" oko 390 kilometara sjeveroistočno od Škotske, koje BP od 2003. razvija s "Iranskom naftnom kompanijom", prenio je Reuters.

Britanske vlasti su obavijestile Evropsku komisiju, izvršno tijelo EU-a, da će to polje vjerojatno biti zatvoreno zbog sankcija, ali da su spremne donijeti teške odluke koje su neophodne da bi te sankcije stupile na snagu, izjavio je glasnogovornik evropske povjerenice za vanjske poslove Catherine Ashton.

Malo je, međutim, vjerojatno da će sankcije pogoditi drugo zajedničko poduzeće BP-a s nekom iranskom kompanijom - plinsko polje Shah Deniz u Azerbejdžanu, rekao je jedan izvor u britanskoj vladi.

Na plinskom polju "Ram" u prvoj polovici ove godine eksploatirano je do šest miliona kubičnih metara plina dnevno, ili oko jedan posto najveće britanske potražnje plina koja je projektirana za predstojeću zimu.