U krvi djece pronađeno olovo
0

Šangaj: Zatvorene dvije fabrike zbog trovanja djece

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vlasti Šangaja, drugog po veličini grada u Narodnoj Republici Kini su naložile privremeno zatvaranje dvije fabrike zbog sumnje da su one izazvale pretjerani sadržaj olova u krvi blizu 25 djece, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Šangajski biro za zaštitu prirodne sredine je saopćio da je početna istraga početkom ovog mjeseca u djelu grada pod nazivom Kangćao ukazala da dvije firme emituju prašinu i dim koji sadrže olovo. Prva firma je filijala velikog američkog proizvođača akumulatora "Džonson kontrols", a druga kompanija "Sjnmingjuen" za proizvodnju automobilske opreme,.

U filijali američke kompanije izražavaju uvjerenje da oni nisu uzročnici trovanja jer njihova prosječna emisija olova u atmosferu iznosi samo sedminu onoga što je dozvoljeno propisima u NR Kini, a u otpadne vode samo desetinu dozvoljenih vrijednosti.

U kompaniji "Sjnmingjuen" nisu imali komentar.

Višak olova u krvi se smatra opasnim, naročito kod djece, koja zbog toga mogu da imaju ometen fizički rast ili mentalni razvoj.

Ubrzana industrijalizacija NR Kine u posljednje tri decenije je omogućila toj zemlji da dospije na mjesto druge najjače privrede u svijetu, ali je imala za posljedicu i znatno negativno djejstvo na prirodnu sredinu, što je već dovelo do niza afera u oblasti javnog zdravlja, primjetio je AFP.

Ranije ove godine, vlasti istočne provincije Džeđeng su uhapsile 74 osoba i obustavile rad mnoštva fabrika pošto se 172 ljudi, uključujući 53 djece, razboljelo zbog trovanja olovom.

Prije dvije godine je u provinciji Henan utvrđena odgovornost zaposlenih u jednoj topionici za trovanje olovom gotovo 1.000 djece.