Saučesnik Miladina Kovačevića
0

Sanel Softić priznao udaranje Amerikanca

Sarajevo-x.com
Sanel Softić, jedan od optuženih
Sanel Softić, jedan od optuženih
Velika tuča u baru pored univerziteta u Binghamtonu, koja se dogodila u maju prošle godine, nakon koje je za brutalno premlaćivanje glavnim osumnjičenim proglašen srbijanski student i košarkaš Miladin Kovačević, dobila je sasvim drugu dimenziju. Sanel Softić (22) jedan od tri mladića za koje se sumnjalo da su učestvovali u tuči, priznao je na sudu u utorak da je i on udario žrtvu, američkog kolegu Bryana Steinhauera.

Softić, porijeklom iz BiH, ima američko državljanstvo i živi u Binghamtonu. Prije 4. maja 2008. radio je u njujorškoj policiji i trebao biti unaprijeđen. Za tuču u kojoj je učestvovao u januaru će biti osuđen na dvije godine zatvora, pišu lokalni mediji.

Do januara, kad bi mogao biti osuđen, nastavit će se njegovo praćenje, izjavio je asistent okružnog tužioca Joann Rose Parry. Softić je na sudu Broome County priznao krivicu za učešće u krivičnom djelu koje je moglo imati fatalne posljedice.

Njegov advokat Kevin Guyette u utorak nije bio dostupan za komentar. Sljedeće ročište na sudu zakazano je za 26. oktobar. Treći osumnjičeni u ovom slučaju, Edin Džubur (23), također porijeklom iz BiH, naći će se pred sudom 30. novembra, a mogao bi dobiti i do 25 godina zatvora.

Tužilaštvo navodi da su Kovačević, Softić i Džubur učestvovali u tuči sa Steinhauerom, te da ga je Srbin udario u glavu, nanijevši mu, prema iskazu očevidaca, teške povrede, nakon čega je Amerikanac pao u višemjesečnu komu.

Stanovnik Brooklyna nakon nekog vremena povratio je sposobnost govora i kretanja, ali i dalje ima problem sa disanjem.

Kovačeviću se za ovaj slučaj sudi u Srbiji, gdje je pobjegao.