Hrvatska
0

Sanader proglasio izbornu pobjedu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader proglasio je sinoć, 20-ak minuta prije ponoći, pobjedu svoje stranke na hrvatskim parlamentarnim izborima.

Sanader je prethodno održao i konferenciju za novinare, na kojoj je izvijestio da se sinoć čuo i s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, te da mu je kazao kako očekuje mandat za sastavljanje Vlade, s čim se, kaže, Mesić suglasio.

Službeno, međutim, još nije razgovarao predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem, čija je stranka, po neslužbenim rezultatima, treća snaga u Hrvatskoj.

Sanader je zahvalio na izlasku na izbore svim biračima, a posebno HDZ-ovim, koji su, kaže, potvrdili dobru politiku koju je stranka vodila u protekle četiri godine.

HDZ-ovim političkim suparnicima zahvalio je na "žestokoj, ali korektnoj kampanji".

Zatražio je da se prestane s temom glasovanja dijaspore, ističući još jednom da je svaki hrvatski državljanin jednak pred Ustavom, ma gdje se nalazio.

Kao prioritete iduće Vlade naglasio je ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije, rast standarda, ravnomjeran razvoj Hrvatske, dovršetak infrastrukturnih projekata, brigu za mlade i umirovljenike, ali prije svega nova radna mjesta.

Nakon početne zabrinutosti zbog nepovoljnih rezultata izlaznih anketa s birališta, u HDZ-u je izborno slavlje počelo već nakon objave DIP-ovih rezultata na uzorku od 10 posto prebrojanih glasova.