Hrvatska
0

Sanader: Pregovore o sastavljanu vlade uspješno ćemo privesti kraju

FENA
Premijer i predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader odbacio je danas neke medijske tvrdnje o mogućoj koalicijskoj suradnji HDZ-a s HNS-om u sastavljanju buduće Vlade RH, te je odbacio napise da je HDZ prihvatio sve uvjete koalicije HSS-HSLS, ocijenivši kako će HDZ pregovore s koalicijom HSS-HSLS uspješno privesti kraju.

"Ne želimo, što bi se reklo narodski, 'na vrat na nos' nekako sastaviti neku koaliciju", izjavio je novinarima premijer Sanader, nakon akademije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), na kojoj je bio nazočan u povodu Međunarodnoga dana ljudskih prava.

Naglasio je da HDZ želi u pregovorima s koalicijskim partnerima HSS-om i HSLS-om - u kojima sudjeluju stručni ljudi, o svim važnim pitanjima koja su od interesa i koja su u njihovom programu i u programu mogućih budućih koalicijskih partnera - otvoreno raspraviti i izračunati koliko to stoji.

Sanader je rekao da nisu točni medijski napisi da je HDZ prihvatio sve uvjete koalicije.

Da se to dogodilo u ovih nekoliko dana pregovora i da je sve gotovo, onda bi to bilo malo čudno jer u Europi nema ni jedne situacije, osim predizbornih koalicija, gdje se to dogodi u nekoliko dana, naglasio je Sanader.

Istaknuo je da HDZ i koalicija HSS-HSLS vrlo ozbiljno razgovaraju o ozbiljnim temama za Hrvatsku, no nije želio govoriti o detaljima, dodavši da to onda ne bi bili pregovori između koalicijskih partnera nego pregovori u javnosti, što, kako ocjenjuje, ne bi bilo ozbiljno.

Predsjednik HDZ-a Sanader nije želio komentirati ni novinarsko pitanje ima li što sporno u pregovorima između HDZ-a i koalicije HSS-HSLS te nije želio prejudicirati rezultate razgovora s predstavnicima manjina.

No, dodao je kako je uvjeren da će na temelju dosadašnje dobre suradnje dogovoriti daljnju suradnju i u iduće četiri godine.

U vezi s nekim zahtjevima manjina za dvostruko pravo glasa manjina, Sanader je rekao da će javnost o tome izvijestiti kada završe pregovori, dok je za pitanje referenduma za NATO kazao kako je javnosti poznato HDZ-ovo stajalište te da misli da će tu naći dobro rješenje.

Glede proglašenja ZERP-a premijer i predsjednik HDZ-a dr. Sanader kazao je kako nema što pridodati onome što je prije nekoliko dana hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao u Bruxellesu.

"On je bio tamo i dao izjavu za javnost i nemam tome što pridodati", dodao je Sanader.