Hrvatska
0

Sanader pozvao SDP da prizna izborni poraz

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pozvao je sinoć SDP da prizna izborni poraz, te da poštuje volju birača, koji su na jučerašnjim parlamentarnim izborima HDZ-u dali deset mandata prednosti pred tom strankom.

"Sve one koji misle da se volja birača može okrenuti trgovinom pozivam da se okane ćorava posla", rekao je Sanader na sinoćnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare, sazvanoj pošto su čelnici SDP-a i HNS-a Zoran Milanović i Vesna Pusić objavili da kreću u sastavljanje vlade lijevog centra.

Predsjednik HDZ-a kazao je kako razumije razočaranost suparnika, ali i da "oni moraju misliti na pravila demokracije".

Dodao je da su se HDZ-u od sinoć javili brojni hrvatski građani, uznemireni najavom ljevice da će pokušati sastaviti vlast.

"Uznemirene građane pozivam da sačuvaju prisebnost, nema razloga za uznemirenost", rekao je Sanader.

Istaknuo je kako je HDZ već počeo razgovore o sastavljanju nove vlade, da o detaljima pregovora u ovom trenutku ne može govoriti, ali da HDZ "s punom samouvjerenošću ide u pregovore".

"Ne zanima nas ono što se sad može, i što bi neki htjeli trgovinom promijeniti volju birača, zanima nas realizacija programa na temelju kojega smo dobili izbore, sve drugo nema veze s demokracijom", kazao je Sanader.

Naglasio je da su upravo birači "vrhovna instanca koja odlučuje u demokraciji", te da se "trgovinom ne može izbornog pobjednika pretvoriti u gubitnika".

Na pitanje novinara zašto predsjednik Republike Stjepan Mesić još nije "priznao" HDZ-ovu izbornu pobjedu, Sanader je kazao kako o izbornom pobjedniku ne odlučuje predsjednik.